Du har vel byttet pollenfilter?

Regelmessig vedlikehold av luft-til-luft-varmepumper er viktig – ikke minst for deg som sliter med pollenallergi. Du bør rense eller bytte filtrene før sesongstart.

Du har vel byttet pollenfilter?
Er det pollenfiltre i varmepumpa di, bør du rengjøre eller bytte dem regelmessig. Foto: Mitsubishie Electric Europe B.V.

Luft-til-luft-varmepumper kan ha ulike typer filtre for å fjerne små partikler og pollen.
– Alle varmepumper har grove filtre som fjerner støv og større partikler fra lufta, men i tillegg finnes det flere typer filter for å filtrere lufta ytterligere, forteller informasjonsansvarlig Einar Gulbrandsen i Varmepumpeforeningen. Dette kalles ofte finfilter, og kan ha ulike navn og funksjoner:

  • Pollenfilter
  • Anti-allergi-filter
  • Aktivt elektrostatisk filter som fjerner pollen og nøytraliserer uønsket lukt
  • Plasma-ionisator
  • Sølvionisert filter som også fjerner lukt
  • Hepa-filter
  • Kullfilter

– Det er ikke sikkert at alle typer filtre er inkludert når du kjøper varmepumpa. Noen typer filter er ekstrautstyr og kan kjøpes fra installatøren eller direkte fra importøren av varmepumpa, sier Gulbrandsen. 

Dette filteret  er en type finfilter som ofte kalles anti-allergi-filter, pollenfilter eller finfilter. 

Hvor effektivt er filteret?

Filteret sin evne til å fjerne pollen og andre forurensninger dokumenteres ofte gjennom laboratorietester.

– Hvor godt en varmepumpe i praksis kan rense pollen fra lufta, avhenger av en rekke faktorer, påpeker Gulbrandsen. Blant annet:

  • størrelse på rommet,
  • hvor innedelen er plassert,
  • hvor mye støv som finnes i rommet og
  • hvor godt det renholdes. Allergenene som sitter på pollenpartikler, kan feste seg på partikler og støv, og spre seg med dem.

Sørg for regelmessig vedlikehold

– Regelmessig rengjøring og god filterkvalitet er en forutsetning for at varmepumpa skal redusere pollenbelastningen innendørs, understreker Gulbrandsen.

Hvor ofte bør du bytte filter?

En del produsenter anbefaler at finfiltrene rengjøres hver tredje til sjette måned, og byttes hvert andre år. Alle filtre må rengjøres regelmessig. Allergikere kan gjerne ta ekstra forholdsregler: Det kan være lurt å bytte pollenfilter før hver pollensesong.

– Har du ikke gjort det ennå, er det bare å sette i gang! oppfordrer Gulbrandsen 

Har varmepumpa pollenfilter som dette, er det en fordel å bytte før hver pollensesong hvis du er plaget av pollenallergi. 

Rengjør grovfiltre minst en gang i måneden

Grovfilter i luft-til-luft-varmepumper fjerner store partikler som hår og støv fra innelufta. De kan bli ganske tette, så mange produsenter anbefaler at du rengjør dem minst en gang i måneden eller etter behov.

dusjer grovfilter i et badekarGrovfilter støvsuges med mykt munnstykke eller vaskes i lunkent vann før de vaskes godt og settes på plass igjen. 

Sjekk bruksanvisningen før du rører pollenfilter i en varmepumpe

Pollenfilter i en gulvmodell som denne er enkle å bytte ut. 

På de fleste varmepumpemodeller kan du rengjøre også det fineste filteret selv, men du får best effekt hvis du bytter det ut med et nytt filter.

– Men pass på at du sjekker bruksanvisningen først. Der finner du ut hvordan du kan rense filteret, og hvor ofte du bør gjøre det, sier Gulbrandsen.

Mindre pollen inne hvis du kjøler i stedet for å lufte

Foruten muligheten for å filtrere pollen direkte i rommet der innedelen står, har luft-til-luft-varmepumper med pollenfilter en annen åpenbar fordel for allergikere: De kan brukes til å kjøle inneluften slik at du ikke trenger å lufte så mye når det er pollen ute. Det er litt som å kjøle og resirkulere luft når du kjører bil: Du får mindre pollen inn – og temperaturen er mer behagelig.

Grovfilteret er plassert på utsiden av pollenfiltrene. Vær forsiktig når du tar av dekselet på varmepumpa for å rengjøre filtrene. 

 

Sist oppdatert 25-05-2023.