Bør jeg ha varmepumpehus?

print articleSkriv ut artikkelen
Publisert: 14.09.2011, Oppdatert 26.07.2012
Bør jeg ha varmepumpehus?

Alle luftbaserte varmepumper har en utedel montert på utsiden av huset. Utedelen kan man skjule ved å montere et varmepumpehus om man ønsker det.

Varmepumpehus i samme farge som din bolig

Luft/luft og luft/vann varmepumper henter varme fra uteluften og trenger derfor å ha god tilgang på luft. På grunn av dette anbefaler man å plassere utedelen slik at det finnes nok luftgjennomstrømning. Mer om plassering av varmepumper finner du her. For deg som ønsker at utedelen skal gli bedre inn i omgivelsene, så finnes det overbygg som du kan montere over varmepumpens utedel, såkalte varmepumpehus. Overbygget er ofte i tre og du kan male det i samme farge som din bolig om du ønsker det.

Et varmepumpehus beskytter varmepumpen

Varmepumpehusene har ikke bare den funksjonen at de skjuler varmepumpen, de beskytter også varmepumpen for ytre belastninger og unødig slitasje.

  • Beskytter varmepumpen mot vind, regn og snø.
  • Du unngår å få anlegget tildekket av løv om høsten.
  • I kuldeperioder kan avisningstiden reduseres, dette kan føre til at varmeeffekten øker.

Kjøp varmepumpehus av en seriøs aktør

Det er viktig å kjøpe et varmepumpehus av en seriøs aktør slik at man er sikker på at det ikke reduserer effekten av varmepumpen. Det anbefales heller ikke at man prøver å lage et slikt overbygg selv. De spesiallagde varmepumpehusene er tilpasset slik at varmepumpa tilføres nok luft og at montøren kan komme til når han skal gjøre service på varmepumpen. Ta kontakt med en NOVAPgodkjent forhandler når du skal kjøpe varmepumpehus.

Hvor bør utdelen til en luft/luft og luft/vann varmepumpe plasseres?