Dette bør du vite om støy fra varmepumper

Det er stor forskjell på hvor mye lyd ulike varmepumper avgir, og toppmodeller er ofte mer stillegående. Riktig montering og plassering er veldig viktig.

Hvor mye bråker varmepumper?
Hvis utedelen til en luft-til-luft-varmepumpe plasseres gunstig, vil den som regel ikke gi sjenerende støy. Foto: iStockphoto

Alle maskiner avgir lyd i større eller mindre grad. For varmepumper er det viktig å skille mellom ulike typer varmepumper for lydnivå inne i boligen og eventuelt ute. Forskjellen kan også være stor for ulike merker og modeller. Ofte er de litt dyrere modellene mer stillegående.

De fleste er stillegående

Luft-til-luft-varmepumper har en innedel som vanligvis plasseres i et oppholdsrom. Innedelen sprer varmen ved hjelp av en vifte, og dette gir litt lyd. De fleste moderne varmepumper er nokså stillegående, takket være stadig forbedret teknologi. Gulvmodeller er normalt enda mer stillegående enn veggmodeller.

Selv om innedelen gir lite lyd, bør du tenke grundig gjennom hvor du vil plassere den – av hensyn til både varmefordeling og støy. Installatøren kan hjelpe deg med å finne optimal plassering.

Sett utedelen på et gunstig sted

Både for luft-til-luft- og luft-til-vann-varmepumper blir det litt støy fra varmepumpens utedel. Hvis du sammen med installatør finner en gunstig plassering, vil det som regel ikke være sjenerende. Men du bør unngå å plassere utedelen nær et soveromsvindu, eller inntil naboens bolig.

Bor du i leilighet, rekkehus eller andre typer småhus, bør du være ekstra nøye med å vurdere plassering av utedel og lydnivå. Utedelen kan gi noe vibrasjon og bør derfor ikke festes på husvegg av tre. Sørg for at den enten plasseres på et stativ på bakken eller på grunnmuren. Du bør også sørge for å montere vibrasjonsdempere på stativet.

Sjekk dokumentasjonen før du bestiller

Når du skal velge varmepumpe, bør du sjekke hvor mye lyd ulike modeller og merker gir. Hvor mye støy vi mennesker tolererer, kan variere mye. Dette bør du ta hensyn både når du velger type varmepumpe, og når du bestemmer hvor innedelen skal stå. Informasjon om lydnivåer i desibel (dB) finner du på energimerket til varmepumpen og i den tekniske dokumentasjonen for produktet.

Om du er opptatt av å unngå støy, bør du velge en modell med lavest mulig lydnivå. De fleste av oss vil oppfatte en forskjell på 3 dB som merkbar, mens en endring på 5–6 dB vil være tydelig. Lydnivået varierer i løpet av året. Jo kaldere det er, jo mer må varmepumpen jobbe - og da øker lydnivået tilsvarende. Derfor bør du vurdere lydnivået når varmepumpen går for fullt.

Sist oppdatert 07-02-2023.