Bergvarme sparer familen for ca. 30 000 kr årlig

Familien på fem fjernet oljefyren og fikk bergvarmepumpe. – Mye mindre styr og mye bedre samvittighet, fastslår Lars Terje Pedersen. Pluss 25 000 til 30 000 kr spart hvert år.

Status fra høsten 2017 viser at bergvarmeanlegget til da hadde spart ca 130 000 kWh siden oppstarten.

Allerede da familien flyttet inn i en romslig enebolig på Ekeberg i Oslo, begynte de å snakke om at de burde gjøre noe med oljefyren. Det ble ikke noe av i første omgang, men temaet kom opp igjen. Da hjalp det at familien kjenner David Zijdemans, rørlegger, sivilingeniør og fagbok-forfatter med solid kunnskap om varmepumper.
– Vi bestemte oss for at vi hadde lyst til å skifte ut oljekjelen, og fikk hjelp fra David til å velge løsning og hente inn priser, forteller Pedersen.

Ikke vær gjerrig med energibrønnen

Zijdemans foreslo bergvarmepumpe som erstatning for oljefyren.
– Han valgte ut den varmepumpen vi burde ha – Vaillant- og rådet oss til å velge 10 kW effekt. Dessuten mente han vi heller burde bore litt lengre ned enn å spare kostnader på boring, forteller Pedersen. Det endte med en 210 m dyp energibrønn. Varmepumpe-systemet har en varmtvannsbereder som delvis varmes av varmepumpen og delvis av innebygget elektrisitet.
– Vi er superfornøyde – det fungerer godt, og vi kan dusje ganske mye, opplyser Pedersen. Anlegget forsyner familien på fem pluss en leieboer med varmt tappevann og romvarme til 315 m².
– Vi sparer 25 000 til 30 000 kr i året.

Aha-opplevelse med olje

Tidligere pleide familien å kjøpe olje for ca 35000 kr i året. Den siste vinteren med oljefyr passet de på å fylle mindre. På våren gikk tanken tom, og Pedersen begynte å fylle manuelt med ti-literskanner fra bensinstasjonen.
– Det ble en aha-opplevelse for meg. Fra å være et tall i statistikken, skjønte jeg hvor mye CO2 oljefyren spydde ut i omgivelsene, sier han. Det ble enda mer tydelig da oljetanken ble gravd opp.
– Den var på 6000 liter – stor som ei hytte!

Nedbetalt på ca 10 år

Boligen på 315 kvadratmeter bruksareal hadde radiatorer. Et av rommene skulle pusses opp, og da benyttet familien anledningen til å legge gulvvarme der. De fjernet også oljetanken, og drenerte samtidig. Pedersen anslår at kostnadene for anlegget betales tilbake i løpet av ti år.  
– Det er en investering, og det var kanskje derfor vi ikke gjorde noe i første omgang. Samtidig må jeg si at det er mye mindre styr med varmepumpe. Den regulerer seg stort sett selv!

Fakta om boligen og bergvarmeanlegget

Boligen på 315 m² bruksareal er fra 1974 og ligger på Ekeberg i Oslo. Den hadde oljefyr med radiatorer, og årlig energikostnader på ca 47000 kr.

Bergvarmeanlegget: 210 m energibrønn koblet til en 10 kW bergvarmepumpe fra Vaillant. Anlegget har dobbeltmantlet bereder for tappevannsprioritering, og forsyner boligen med varmtvann, gulvvarme i ett rom og radiatorvarme i resten. Eksterne energimålere ble montert i etterkant.
Anlegget ble tatt i bruk i 2013.
Beregnet årlig energigevinst med bergvarmeanlegget er ca 34800 kWh, eller ca 26900 kr.


 

 

Sist oppdatert 07-02-2023.

Annonsører: