Bergvarme best for 1700-tallshus

Bioolje fristet ikke, elektrokjel ble for dumt – så Erik Pilgaard valgte bergvarme da oljefyren i strøkets eldste hus skulle ut.

Erik Pilgaard kan trygt ønske velkommen inn i varmen, med en bergvarmepumpe som sparer ca 70 % på energiregningen.

Den vertikaldelte tomannsboligen i Nobels gate på Frogner i Oslo ble opprinnelig bygget som vognskjul på slutten av 1700-tallet. Siden 1932 har det vært bolig oppvarmet med oljekjel. Pilgaard og familien flyttet inn i 1975, og totalrenoverte boligen. De siste årene har oljekjelen bare blitt brukt som spisslast, og elkjel har dekket mesteparten av varmebehovet i begge boenhetene.

Boret i hagen

Høsten 2017 begynte Pilgaard å sjekke alternativer til oljefyring, for å ha margin før forbudet trer i kraft i 2020.
– Etter å ha sjekket litt, ble det klart nei til bioolje. Vi kunne koblet fra oljetanken og bare brukt elkjel, men det ble for dumt, mener Pilgaard. Varmepumpe virket som et mye smartere valg. Luft-til-vann-varmepumpe var ikke aktuelt fordi de har dårligere årsvarmefaktor enn bergvarmepumpe. I tillegg var han skeptisk til viftestøy fra utedelen.
– Det er veldig stille her om natta, og da skal det ikke mye til før man irriterer naboene, poengterer Pilgaard. Dermed ble det et felles bergvarmeanlegg for begge enhetene i tomannsboligen, med energibrønn på 260 meter. Den ble boret i hagen med kort vei til teknisk rom.

Målere beviser god energigevinst

Pilgaard følger nøye med på ytelsene i anlegget via energimåleren og alle måledataene fra varmepumpens display.
– Målingene er eksamen, og vi er superfornøyde, fastslår han. For de første fem månedene er målt varmefaktor 3,11 for hele anlegget, hvilket tilsvarer 68 % energisparing.
– Enova gir ekstra støtte til energimåler, men jeg ville installert den uansett. Ellers kan du ikke styre noe, poengterer Pilgaard. 68 % energisparing vil utgjøre over 30 000 kr spart hvert år i boligen. Foruten gevinsten med varmepumpen, har selve varmeanlegget i boligen blitt mye mer effektivt.
– Radiatoranlegget var opprinnelig dimensjonert som et selvsirkuleringsanlegg med rørdiameter på 10 cm fra shuntventilen, og reguleringen var helt håpløs. Tapet via røykrøret på 30 cm i diameter var også stort. Vannet ut til radiatorene var gjerne på 70 grader – nå er det på maks 55 grader på de kaldeste dagene, forteller Pilgaard.

Pusset opp fyrrommet

Fyrrommet i kjelleren bar preg av mange år med oljefyring. Pilgaard sørget derfor for å avtale tid i prosjektsfremdriften til å pusse opp rommet. Det gjorde han etter at den 3000 liter innvendige oljetanken og selve oljekjelen ble fjernet, og før installasjonen av varmepumpeanlegget startet. Pilgaard ble pensjonist våren 2017, og gjorde det meste av oppussingen selv. Også den gamle elektrokjelen på 12 kW og to varmtvannsberedere ble hevet ut.
– Vi mistet varmen i kjelleren da oljefyren ble fjernet, så derfor har vi fått inn en viftekonvektor. Nå kan vi bruke fyrrommet til lagring, siden vi fikk mye mer plass, forteller Pilgaard fornøyd. Energico håndterte hele prosessen med anlegget. Pilgaard synes det er en fordel å forholde seg til én leverandør som styrer hele prosessen med egne kompetente ansatte og underleverandører. Riktig og god kompetanse hos rørleggeren er avgjørende.
– Rørleggerjobben som er gjort hos oss, er helt fantastisk, sier Pilgaard fornøyd.

Krevende for en kunde

Som elektroingeniør med mange års fartstid i Nelfo og leder av bransjeforeningen Integra i 10 år, er Pilgaard over gjennomsnittlig interessert i teknikk. Inngående diskusjoner med prosjektlederen hos Energico endte blant annet med at han valgte en 200 liters akkumulatortank tilkoblet radiatorkretsene, og en 300 liters felles varmtvannstank for forbruksvann. Dessuten har anlegget nesten full backup-løsning med strøm dersom selve varmepumpen skulle stoppe.
– Det er synd på de kundene som ikke kan noe om dette og ikke blir forklart valgmulighetene godt nok, mener Pilgaard. Bestiller du en ny bil, kan du velge motorstørrelse, type motor, farge og tilleggsutstyr fra en sjekkliste.
– Slik burde det være også når du kjøper varmepumpe, mener Pilgaard.

Fakta om boligen

Vertikaldelt tomannsbolig oppført på Gul liste hos Byantikvaren. Bygget som vognskjul på slutten av 1700-tallet, gjort om til bolighus fra 1932. Totalrenovert i 1975, inklusive det elektriske anlegget med egen teknisk 3 x 50 A-kurs som kunne brukes til varmepumpeanlegget. To voksne bor i den ene enheten, to voksne og en tenåring i den andre.

  • Bruksareal: 140 m² per hver enhet, pluss kjeller.
  • Tidligere oppvarmingsløsning: 12 kW elektrisk kjel med oljekjel som spisslast, og 3000 liter innvendig oljetank. Anlegget leverte opptil 70 grader ut til radiatorer. Elektrisk varme på badegulv.
  • Årlig energibruk før varmepumpe-installasjon: Ca 48000 kWh til oppvarming og varmtvann til sammen for begge enhetene.

Bergvarmeanlegget

Energikilde: 260 m dyp energibrønn
Varmepumpe: Nibe 1155 inverterstyrt varmepumpe, 12 kW pluss 9 kW innebygget elkolbe, med energimåler.
Varmedistribusjon: Radiatorer pluss en viftekonvektor i teknisk rom i kjelleren
Valgt systemløsning: 200 liter akkumulatortank med 5 kW el-kolbe som backup er tilkoblet radiatorkretsene. 300 liter varmtvannstank med 3 kW elkoble. Begge elkolbene kan kobles inn manuelt ved behov, og sammen med innebygget el-kolbe i varmepumpen har anlegget nesten full elektrisk backup-løsning.

Pilgaard er veldig fornøyd med varmepumpen. – Det er et utrolig flott designet produkt. En stor mengde følere er koblet til varmepumpens datamaskin, og alle innstillinger kan utføres via et oversiktlig styringspanel i varmepumpen. Varmepumpen kan styres/overvåkes via en app, og dokumentasjonen på nettet er utrolig bra, fastslår han.


Økonomiske nøkkeltall

Total investering ca kr 360 000 for begge enhetene, medregnet Enova-støtte.
Investeringen inkluderer blant annet energibrønn på 260 m, rensing av vannbårent varmeanlegg, viftekonvektor til teknisk rom, 200 liter akkumulatortank, 300 liter varmtvannstank samt fjerning av innvendig 3000 liter oljetank og oljefyr. Oppussing av teknisk rom kommer i tillegg.
Beregnet forventet årlig energigevinst: Mellom 60 og 70 %, det vil si mellom snaut 28.800 og 33.600 kWh

Målt årsvarmefaktor: 3,11 (Etter de første fem måneders drift). Det tilsvarer 68 % energisparing.
Estimert årlig energibesparelse ut fra målinger: 32600 kWh.

 

Sist oppdatert 07-02-2023.

Annonsører: