Finn en god installatør
Vær nøye når du velger installatør og sørg for å sjekke referanser.

Finn en god installatør

En god installasjon er minst like viktig som en god varmepumpe, så vær nøye når du velger installatør.

1. Velg en kompetent installatør

Selve installasjonen er en viktig del av jobben. Installatøren må kjenne produktet godt for å sikre at du får en optimal og energieffektiv løsning med høy komfort.
Myndighetene krever at de som installerer luft-til-luft-varmepumper har F-gass-sertifikat. Det gjelder både installatør og bedrift. Velger du en NOVAP-godkjent forhandler, kan du være trygg på at dette er i orden. Sjekk også referanser.

2. Vurder både pris og kvalitet

Du bør alltid vurdere tilbud fra flere leverandører. Totalpris avhenger av merke og modell, og hvor krevende installasjonen er. Be alltid om at ekstrakostnader spesifiseres i tilbudet.

Velg et kjent merke og en modell tilpasset nordisk klima, for å sikre at varmepumpen fungerer godt til oppvarming under krevende forhold. Er du opptatt av støy, bør du velge toppmodellen til et av de kjente merkene. Her finner du en oversikt over kjente merker på det norske markedet.

3. Få en installatør på befaring

Plassering er veldig viktig for å få best mulig komfort og spare mest mulig energi. Det er lurt å få installatøren på befaring:
•    for å finne riktig modell for din bolig
•    for å velge optimal plassering av inne- og utedel
•    for å avdekke eventuelle ekstrakostnader ved installasjonen

4. Skriv kontrakt

Skriv en tydelig kontrakt for jobben du vil ha gjort, inkludert en beskrivelse av installasjonen med plassering av inne- og utedel. Norsk Varmepumpeforening har en standardkontrakt du kan bruke (Last ned standardkontrakten her). Som forbruker har du fem års reklamasjonsrett på både produkt og installasjon.

5. Sjekk at jobben er ferdig før du betaler

Pass på at varmepumpen er ferdig installert, inkludert elektriske arbeider. Installatøren må også sette av tid til å lære deg hvordan du bruker varmepumpen, og hvordan du skal rengjøre og vedlikeholde den. Husk å be om bruksanvisning.

Sist oppdatert 07.06.2019.

NOVAPgodkjent forhandler

Hvilken forhandler og installatør du velger, avgjør hvor godt varmepumpeanlegg du får. Les mer her

Standardkontrakt

Når du bestiller varmepumpe, bør du gjøre det skriftlig. Varmepumpeforeningens standardkontrakt gjør det enkelt å få med de viktigste punktene. Les mer her

Installasjonsavtale for luft-til-luft-varmepumpe

Det er smart å bli enig med installatøren om del grunnleggende ting før varmepumpen installeres. Her får du våre tips til hva dere bør avtale. Les mer her