Burde kjøpt varmepumpe før

– Dette er kjempesmart – jeg angrer bare på at jeg ikke gjorde det før, sier Torfinn Lysfjord. Han har målt energibruk og beregnet at varmepumpen er nedbetalt etter drøyt fire år.

Burde kjøpt varmepumpe før
– Fra og med 2018 «tjener» jeg ca. 3500 kr i året på varmepumpen, sier Torfinn Lysfjord. Utedelen står på terrassen, og under gulvet er det god plass til vann fra avriming.

Eneboligen på Nesøya i Asker fikk luft-til-luft-varmepumpe i august 2013. Den står i en 70 m² stor stue i andre etasje, og varmer i prinsippet også opp kjøkkenet ved siden av. Kjelleretasjen i den 235 m² store boligen har elektrisk gulvvarme, mens soverommene har elektriske panelovner med termostat og tidsstyring.
– Varmepumpen har fungert kjempebra, og den har vært lønnsom, fastslår Lysfjord.

Kuttet nesten en femtedel av hele energiregningen

Han jobber til daglig med energi i ÅF Advansia, og er derfor over gjennomsnittlig interessert i å følge med på energibruken hjemme. Lysfjord har logget energibruken hver måned siden familien flyttet inn i 2009.
– De første månedene med varmepumpe sparte vi om lag 19 %. Så ble jeg pappa igjen, og da hadde vi det mye varmere enn normalt, siden babyer liker å ligge på gulvet. Men fortsatt sparte vi energi sammenlignet med tiden uten varmepumpe, understreker Lysfjord. I tillegg hadde familien en ekstra beboer i huset. Nå er vedkommende flyttet ut, jenta har blitt stor og energibruken er på vei ned igjen.

– Ingen tvil om at dette er smarte saker

Lysfjord har regnet ut hvor mye han sparer med varmepumpen ut fra målingene de første månedene, det vil si med normal innetemperatur. Det blir 17 % eller i snaut 5000 kWh i året. Disse tallene gjelder hele boligen, ikke bare de arealene varmepumpen dekker.
– Energien jeg sparer, betyr at varmepumpen er nedbetalt på rundt 4 ½ år, opplyser Lysfjord. Han fastslår at varmepumpe gir god komfort, det er mer renslig enn å fyre i peisen og mye raskere.
– Det er ingen tvil om at dette er smarte saker. Jeg føler meg nesten som en idiot som ikke gjorde det tidligere – tenk hvor mye mer penger jeg kunne ha spart!

Fakta om bygningen

Eneboligen fra 1984 er på 235 m² bruksareal og ligger på Nesøya i Asker kommune.

  • Den har elektriske varmekabler i alle rom i kjelleretasjen, yttergang og alle bad/toaletter. Boligen har ingen vedfyring.
  • Soverommene har panelovner med tidsstyring og termostat, men de er nesten aldri i bruk.
  • Ellers er det ingen oppvarming utover luft-til-luft-varmepumpe i stua.
  • Før luft-til-luft-varmepumpen ble installert var årlig energibruk i gjennomsnitt 28 900 kWh.

Fakta om varmepumpen og energibruk

Luft-til-luft-varmepumpen: Samsung Nordic, installert effekt 4 kW (maks kapasitet ved +7°C)
Pris: 16250 kr (kampanje)
Årlig energibruk etter varmepumpeinstallasjon (for hele boligen): 24046 kWh
Årlig besparelse: 4842 kWh

 

Sist oppdatert 07-02-2023.

Annonsører: