Design-varmepumpe i atriumhus

Når du bor i et kulturminne, bør varmepumpe-løsningen gjøre minst mulig av seg. Jorun Berg fikk en spesialløsning med diskrete kanaler innendørs.

Design-varmepumpe i atriumhus
Utedelen måtte stå i atriet, ikke rett utenfor, og dermed ble det lange rørstrekk fram til innedelen. Foto: Norsk Varmepumpeforening.

På Ammerud i Oslo ligger Norges største område med atriumhus. De ble bygget på siste halvdel av sekstitallet, og står på Byantikvarens gule liste. Det betyr at Byantikvaren skal gi råd i byggesaker, og i praksis begrenser det hva beboerne kan gjøre utvendig.
– Utedelen måtte stå i atriet, og da ble det et langt stykke til innedelen, forteller Berg. Hun er veldig fornøyd med hvordan Marius Myhre i AC Varmepumper løste utfordringen.
– Han har laget det veldig fint. Jeg legger ikke merke til den engang, sier Berg om sin luft-til-luft-varmepumpe.

Jorun Berg er fornøyd med hvordan varmepumpen ble installert. 

Må stå i stil med boligen

– En varmepumpe er en ny ting som helst skal stå i stil med det som er i boligen fra før, poengterer Myhre. Boligen er på ca 88 kvadratmeter og L-formet. Innedelen ble plassert i hjørnet på L-en, slik at luften blåser inn i den åpne stue- og kjøkkenløsningen. Den gir også litt varme til gangen hvor to soverom ligger. Myhre anbefalte Emura II, Daikins nye designmodell, i den minste effektstørrelsen. Rørene fram til innedelen ble lagt i taket og skjult i en kanal.
– Det er viktig aldri å velge letteste løsning - vi må velge riktig løsning for hver bolig, understreker Myhre. Selv om tilpasningen betød ekstra arbeid, fikk Berg varmepumpen installert til fast pris - 25800 kr.
– Må vi jobbe en til to timer ekstra, gjør vi det, sier Myhre.

Slipper vedfyring

Varmepumpen har gitt en lettere hverdag for Berg.
– Vi hadde panelovner, men de varmet ikke nok. Vi måtte fyre fra morgenen av når det ble kaldt, og på det verste fyrte jeg en sekk ved om dagen, forteller hun. Likevel var det ganske kaldt på gulvene, unntatt gangen og badet som har elektrisk gulvvarme. Nå er panelovnene slått av.
– Hvis det blir kjempekaldt, må vi kanskje fyre i tillegg. Men vi har jo fortsatt peisen, poengterer Berg.
Utedelen er plassert på terrassen i atriet, på en oppbygget platting med vibrasjonsdemping. Vann fra avriming har god plass til å renne ned på bakken under, så det er ingen fare for issvuller.
– Naboene verken ser eller hører varmepumpen. De kan ikke høre den vifta, så den forstyrrer ingen. Ikke meg heller, fastslår Berg.

Utedelen står på terrassen i atriet, og har vibrasjonsdempere i gummi.

Fakta om boligen

Atriumhuset fra midten av 1960-årene ligger på Ammerud i Oslo, og står på Byantikvarens gule liste. Bruksareal er ca 86 m².
Boligen har en luft-til-luft-varmepumpe, modell Daikin Emura II, nominell kapasitet 6,1 kW ved + 7 °C

Sist oppdatert 07-02-2023.

Annonsører: