– Komforten har økt veldig med varmepumpe i huset

Nå er det godt og varmt i hele huset hos Mads Grandre og familien – og likevel har strømforbruket gått ned.

Mads Grandre i Slattum er godt fornøyd med å ha skaffet varmepumpe.

Nettopp oppvarmingskostnadene var noe av grunnen til at Grandre ville ha luft-til-luft-varmepumpe.
– Vi fyrte mye med ved, men det blir dyrt det også, poengterer han. Etter å ha kjøpt en del billig ved som viste seg å være litt dårlig, ble det til at familien fyrte mest med strøm uansett. Nærmere bestemt med elektrisk gulvvarme i den åpne stue- og kjøkkenløsningen og på bad, panelovner i gangen og andre rom.

Økt komfort i hele huset

Grandre har bakgrunn som elektriker og sier selv han er mer enn gjennomsnittlig opptatt av å følge med på energibruk.
– Jeg logger forbruket vårt, og så at det gikk mye strøm, forteller han. Allerede etter noen uker med varmepumpe på stua merkes forskjellen. Og ikke bare der; familien prøver å la dører stå åpne slik at flere rom varmes opp.
– Komforten har økt veldig! Det er godt og varmt i hele huset, og forbruket totalt er lavere, fastslår Grandre.  

Diskret innedel

Familien valgte å installere en gulvmodell framfor veggmodell, som er mer vanlig. Det handler både om planløsning og om estetikk i det nyoppussede huset.
– På veggen ville den stått litt for nær sofaen, og vi ville heller ha en gulvmodell som ikke er det første du ser når du kommer inn på stua, forklarer Grandre. Gulvmodellen sørger for å spre varmen godt.
– Det fungerer veldig bra. Varmepumpa varmer også opp andre etasje veldig effektivt, fastslår Grandre.

Thor Pedersen fra Nekas monterer gulvmodellen, en diskret løsning som gjør lite av seg.

Skjult utedel

Utedelen til varmepumpa står godt skjermet for vær og vind under terrassen.
– Det ble en skjult og fin plassering, synes Grandre. Han fulgte anbefalingen fra Nekas som har montert varmepumpa, og valgte en kraftig gulvmodell.
–  Den skilte seg ut, og kostet ikke mye mer. Det var ingen vits i å holde igjen et par tusen kroner, mener Grandre. Nekas er en av Varmepumpeforeningens godkjente forhandlere.

Følger forbruket

Selv om det nå er lite vedfyring på hverdager, blir det litt for kosens skyld innimellom. Og vedovnen kan bli nyttig som tillegg når vinterkulda virkelig biter til.
– Jeg er spent på hvordan varmepumpen fungerer når det blir ordentlig kaldt, sier Grandre. Han kommer til å følge nøye med på forbruket. Det er naturlig å være opptatt av energi i en bolig som er gjort om til smarthus, hvor alt fra persienner til varmepumpe kan styres fra telefonen.

Skulle ha gjort det før!

Familien hadde bodd i huset vel to år før varmepumpa ble montert. Det skjedde ikke for tidlig, konstaterer Grandre i etterkant.
– Vi skulle nesten ha gjort det tidligere .... vi burde ha gjort det med en gang vi flyttet inn!

Utedelen står godt skjermet for vær og vind under terrassen.

Sist oppdatert 07-02-2023.

Annonsører: