– Nye boliger blir veldig fort varme

Både solskjerming og varmepumpe måtte til for å gjøre en ny funkisbolig på Årnes komfortabel.

Ida Kronen og Jan Inge Byhring utenfor sin nye funkisbolig, som har varmepumpe først og fremst for å kjøle.

God isolasjon kombinert med store vinduer er gjengs for mange moderne boliger. På kjøpet følger gjerne ubehagelig høy temperatur i sommerhalvåret.
– Før vi fikk screens og varmepumpe, målte vi 32 grader inne her ei natt, forteller Jan Inge Byhring. Han og samboer Ida Kronen har en flott funkisbolig med kombinert stue og kjøkken i andre etasje. Det gir full uttelling for gode utsikten fra toppen av Fjellfoten utenfor Årnes – men også mye solinnstråling.  

Trenger kjøling

Av hensyn til komfort er boligen fra 2020 derfor utstyrt med både solskjerming og ei luft-til-luft-varmepumpe. Den brukes mest til å kjøle.
– Kjøling må du ha i et moderne hus, fastslår Byhring. Han bodde tidligere i et hus bygget etter byggereglene fra 2010, og der ble det også for varmt.
– Du må ha varmepumpe og screens for å få et levbart hus! Det sier jeg til naboene som holder på å bygge nå, forteller Jan Inge.

Den svarte Daikin Stylish-modellen matcher stilen i funkisboligen.

Fin design en forutsetning

Samboerparet har brukt mye tid på å skape en gjennomført, moderne stil i boligen, og Kronen innrømmer at hun derfor ikke egentlig ville ha varmepumpe. Løsningen ble en svart Daikin Stylish-modell.
– Da var det greit! En ting du skal ha på veggen hele tida må være litt nett, understreker hun. Også utendørs er helheten godt ivaretatt. Plastkanalen som skjuler rørene matcher svarte detaljer utendørs, og varmepumpehuset rundt utedelen er malt i samme farge som kledningen.  
– Når du bruker så mye penger på å bygge en bolig, vil du ikke ha en hvit kloss utenpå veggen, poengterer Byhring.

Deilig, jevn temperatur

Innedelen står plassert på veggen i den enden hvor kjøkkenet er, og står på hele tiden.
– Den har fungert veldig bra, og ikke gir den mye lyd heller. Kjøleskapet bråker mer, poengterer Ida. Varmepumpa bidrar også med varme når det er sesong for det. Særlig fra oktober satte paret pris på det, for da fikk de sitt første barn.
– Da sønnen vår var liten, var det deilig å ha jevn temperatur hele tiden, understreker Ida.

Valgte lokalt: Nekas

Årnes-paret var aldri i tvil om hvem de skulle bestille fra: Nekas, en av Varmepumpeforeningens godkjente forhandlere.   
– Jeg har brukt Nekas før, og alltid vært fornøyd med dem. Også familien min har vært fornøyde. Nekas er veldig lette å ha med å gjøre og er veldig serviceinnstilte, fastslår Jan Inge. Han er opptatt av å bruke lokale bedrifter – og av å ha tilgang på kompetanse hvis det trengs.
– Jeg har ikke peiling på varmepumper, så jeg vil ikke røre noe. Kommer det en feilmelding, vil jeg at noen kommer og ser på den.

Utedelen er skjult av et varmepumpehus malt i samme farge som veggen. Varmepumpehuset beskytter også mot vær og vind.

Sist oppdatert 07-02-2023.

Annonsører: