Varmepumper gjør hytta behagelig hele året

– Vi har behagelig inneklima året rundt, uansett om det er varmt eller kaldt, sier Truls Evensen, som har to luft-til-luft-varmepumper på hytta.

Behagelig på hytta – året rundt

Da familien bygget hytta på Skisakeråsen i Vestfold, var ikke Evensen i tvil om at det måtte bli varmepumpe.
– Det er hensiktsmessig når man bygger et nytt, moderne sted. Vi er der mye hele året, ikke bare om sommeren, poengterer han. To luft-til-luft-varmepumper står for nesten all oppvarming av den 120 m2 store hytta. Den består av flere bygningskropper på flere nivåer, og derfor ble det to varmepumper.
– Vi har en liten varmepumpe på et soverom som også fungerer som kontor. Den andre står i åpen stue- og kjøkken-løsning og varmer mesteparten bygget for øvrig, forklarer Evensen. To bad har elektrisk gulvvarme, og en gang langt unna varmepumpene har en liten panelovn.

Super sommerkomfort

Etter ett års drift er erfaringene veldig gode.
– Det gir jevn, fin varme hele tiden, så jeg synes det er en god løsning. Særlig om sommeren er komforten med å kjøle helt fantastisk. Siden vi har store vinduer og flate tak blir det grisevarmt, forteller Evensen. Hytta har også utvendig solavskjerming (screens) som kjøres ned når hytta ikke brukes, og når det er varmt.
– Da behøver ikke varmepumpen jobbe så hardt, så det gir litt bedre driftsøkonomi, fastslår Evensen.

Lønnsomt på sikt

Han tror ikke investeringen i varmepumpene blir veldig raskt tilbakebetalt, og understreker at dette handler både om kostnader og komfort.
– Det er greit å ha en varmekilde så du slipper å komme til et kaldt sted, og slipper å stenge vann og kloakk. På lang sikt vil det være bra økonomi, siden vi skal varme opp såpass store arealer. Vi måtte hatt ganske mange panelovner for å dekke behovet, poengterer Evensen.

Skjult og stilig installasjon

Siden varmepumpene var med i planene fra starten av, har rør og kondensslanger blitt lagt inni vegger.
– Alt blir usynlig, så rent estetisk er dette veldig greit, synes Evensen. Også utedelene er skjult; de står på et eget stativ i en krypkjeller med et spilesystem foran. Dermed er godt beskyttet for vær og vind.
– Det er gunstig plassering i forhold til snø, selv om det sjelden snør her, sier Evensen.

Hytte-varmepumper bør overvåkes

Fredrik Selebø har installert varmepumpene hos Evensen.
– Utedelene står godt beskyttet, og det er jo en elegant løsning, synes Selebø. Det er ikke alltid mulig å få til en variant som dette, så han mener varmepumpehus i noen tilfeller kan vær en god løsning for hytter.

Selebø har montert en god del varmepumper på hytter, og kjenner eksempler på utedeler som har blitt blåst tette av snø. Hvis eieren ikke følger med, kan det ende med frost og kostbare vannskader på hytta.
– Jeg mener man alltid bør overvåke varmepumper på hytter og sikre at de fungerer. Alternativt kan man ha en reserveløsning som gir noe litt varme uansett, sier Selebø.

Fakta om varmepumpeinstallasjonen

Hytta på totalt ca 100 m2 bruksareal ligger på Skisakeråsen i Larvik kommune, og brukes hele året. Grunnstammen i installasjonen er varmepumpen på stua; en Mitsubishi Kirgamine Hara 6,6. Den har

  • maks varmekapasitet på 6,6 kW ved +7 °C
  • fabrikkgarantert varmeeffekt på 4,0 kW ved -15 °C utetemperatur
  • nominell kjøleeffekt på 4,0 kW

Varmepumpen på soverommet er Mitsubishi Electric Lenta med

  • maks varmeeffekt på 4,6 kW ved + 7 °C utetemperatur
  • nominell kjøleeffekt på 3,5 kW

Denne varmepumpe er ikke spesielt designet for kalde norske forhold, og derfor er ikke effekt ved -15 °C oppgitt.

Sist oppdatert 07-02-2023.

Annonsører: