Varmepumpen på hytta er den beste

– Her oppe er det litt tøffere klima enn hjemme, så jeg ville ha en ordentlig varmepumpe, sier Terje Aass om hytta på Budor i Løten. Der står den beste varmepumpen hans.

Varmepumpen på hytta er den beste
Budor i Løten har skikkelig vinterklima, så Terje Aass ville ha en varmepumpe godt tilpasset kaldt klima. Foto: Norsk Varmepumpeforening – varmepumpeinfo.no

Da den lille hytta ble bygget ut til dobbel størrelse og omtrent 100 m², var det en selvfølge for Aass og kona at de skulle ha varmepumpe. Det har de hjemme, og synes det er veldig behagelig.
– På hytta er det høyt under taket, så det er fint å få sirkulert lufta og varmen, poengterer Aass. Hjemme i Moss har de en luft-til-luft-varmepumpe kjøpt på Coop for noen år siden. Den har fungert bra, understreker Aass, men til hytta var det viktigere å finne en modell som er godt tilpasset kaldt klima.
– Jeg så ikke så veldig mye på pris, men mer på en test av varmepumper, for jeg var opptatt av å få en skikkelig en. Denne modellen kom veldig godt ut, sier Aass om Samsung Exclusive 09.

Styres via smarttelefon

Varmepumpen ble installert høsten 2016, og er koblet til trådløst nett slik at den kan styres fra smarttelefon.
– Det var en forutsetning når vi først skulle ha varmepumpe på hytta; vi har jo bredbånd her. Og med app-en kan vi sette ned temperaturen når vi ikke er der på en uke, og sette den opp dagen før vi skal opp, poengterer Aass. Hytta har peis også, men varmepumpen er hovedvarmekilde. I kjøkkenkroken på stua er det også en panelovn, men den har ikke blitt brukt etter at varmepumpen kom på plass.

Lavere strømregning

 Via app-en er det mulig å følge med på hvor mye strøm varmepumpen bruker.
– I november og desember var det forholdsvis kaldt her, og da ble jeg overrasket over hvor lite varmepumpen brukte i forhold til panelovnen. I snitt lå varmepumpen på 500-600 W, så jeg var veldig fornøyd, fastslår Aass. For mens panelovnen på 800 W bare dekket deler av den nybygde, åpne stue-kjøkken-løsningen, forsyner varmepumpen også den gamle delen.
– Strømregninga er atskillig mindre enn med panelovner, fastslår Aass, som er overbevist om at han sparer ganske mye med varmepumpen.

Komfort en viktig faktor

– Samtidig er det komfort, understreker han. For det ville tatt langt tid å varme opp ei hytte på over 100 kvadratmeter med panelovner.
– Du skal jo ikke sitte og hutre og fryse på fredagskvelden – det skal være koselig å komme opp, understreker Aass. Med 100-120 overnattinger på hytta i løpet av året blir ikke komforten mindre viktig.

Vær på hytta når installatøren kommer

– Den største utfordringen for varmepumper på hytter er hvor utedelen skal plasseres – på grunn av snø, mener Leiv Larsen i Klima-Energi. Larsen har installert varmepumpen hos Aass, og understreker at snø- og værforhold kan variere mye, for eksempel hvor det er le.  
– Derfor er det viktig for installatør å stille de riktige spørsmålene på befaring, og at kunden er tilstede slik at du får informasjonen du trenger, utdyper han. Normalt monterer Larsen utedelen ca. en halv meter over vanlig snøhøyde. Han er ikke redd for å feste den i kledningen, men understreker at han ikke bruker vanlige braketter. I stedet skrur han skinner fast til veggen. Vinkler tres innpå skinnene.  
– Og jeg har funnet noen vibrasjonsdempere som passer frekvensen på Samsung-varmepumper veldig bra, forteller Larsen.

Pass på avriming

Hvis snøhøyden lokalt tilsier at utedelen bør monteres høyt på veggen, gjelder det å være ekstra påpasselig med avriming. Da er det viktig å vite hvor snø og vind kommer fra, og hvor det legger seg.
– Vi må sikre at vann fra avriming ikke blåser inn på veggen slik at det blir is på panelet, sier Larsen. En mulighet er å skru på plater vinterstid, en annen å bruke bølgeblikk for å få vannet til å renne unna
– Det gjelder å finne løsninger som er akseptable for kunden, understreker Larsen. På hytta til Aass holder det med en enkel og billig løsning: Ei plastbalje.

Fakta om varmepumpeinstallasjonen

Hytta på totalt ca 100 m² bruksareal inkludert hems ligger på Budor i Løten kommune.
Samsung Exclusive 09 luft-til-luft-varmepumpe, installert kapasitet 6,3 kW.
Kostnad: 19900 kr inkludert installasjon (kampanjepris)
I tillegg har hytta peis.  

 

Sist oppdatert 07-02-2023.

Annonsører: