Frister det å sette ned temperaturen noen grader om natta når strømprisen er høy?

Nattsenking med varmepumpe

Har du luft-til-luft-varmepumpe, er det lite strøm å spare ved å senke temperaturen noen grader om natta.

Energibruk til oppvarming utgjør drøyt halvparten av den strømmen en gjennomsnittlig husholdning bruker i løpet av året, ifølge Enova. Vinterstid kryper gjerne strømprisen oppover i takt med at det blir kaldere ute. Da kan det være fristende å senke temperaturen i boligen om natta for å spare på strømregningen.

– Med varmepumpe er det lite å hente på å gjøre det, for den må jobbe hardt for å heve temperaturen igjen om morgenen. Det er bedre å la den jobbe jevnt hele døgnet, fastslår informasjonsansvarlig Einar Gulbrandsen i Varmepumpeforeningen.

Han får støtte av Jørn Stene, varmepumpeekspert i rådgiverselskapet COWI og førsteamanuensis II ved NTNU.
– Jeg ville ikke brukt nattsenking med luft-til-luft-varmepumpe i en eldre bolig. Da trenger varmepumpen mye effekt om morgenen, og det er ikke bra for strømnettet, sier han.

Sparer lite strøm

Hvis du velger å sette ned temperaturen tre til fire grader om natta, vil du naturligvis spare litt varme.
– Men du sparer ikke like mye strøm, poengterer Gulbrandsen. Det skyldes at varmepumper leverer flere ganger mer varme enn hva de bruker av strøm.

– Har du spotpris eller timespriser fra energiselskapet ditt, kan gevinsten ved nattsenking dessuten bli spist opp av høyere strømpriser på dagtid, påpeker Gulbrandsen.

Minimal gevinst i moderne boliger

Heller ikke i moderne, godt isolerte boliger er det noe særlig å hente på å senke temperaturen om natta, forteller Stene.  
– Vi hadde et prosjekt for Enova hvor vi blant annet beregnet hvor mye energi man kan spare med nattsenking – og det viste seg å være meget beskjedent.

Ikke slå den av!

Det å senke temperaturen i flere dager er derimot gunstig, hvis dere som bor i boligen skal reise bort en periode. Mange varmepumper har en egen knapp på fjernkontrollen for å gjøre dette enkelt.
– Kan varmepumpen fjernstyres fra mobil, er det bare å sette opp temperaturen igjen dagen før dere skal hjem, sier Gulbrandsen. Han har én anbefaling som gjelder uansett:
– Ikke skru varmepumpen helt av! Det er bra å holde delene i varmepumpen i gang, understreker Gulbrandsen.  

 

 

Sist oppdatert 12.03.2021.