To av fem sluntrer med vedlikeholdet

Filtrene på luft-til-luft-varmepumpe skal rengjøres jevnlig. To av fem gjør det altfor sjelden, viser en spørreundersøkelse.

Å skylle filtrene til luft-til-luft-varmepumper med lunkent vann er effektivt.

Innedelen i luft-til-luft-varmepumper har filtre som fanger opp støv, fett og andre ting som svever i lufta i en bolig. For å sikre at varmepumpen fungerer effektivt og ikke bråker, bør du rengjøre filtrene regelmessig.

I en enkel spørreundersøkelse hos Nettavisen oppga to av fem at de gjør det «minst én gang i halvåret» eller «en eller flere ganger i året».
– Det er altfor sjelden – de fleste produsentene anbefaler å gjøre det annenhver uke, forteller Einar Gulbrandsen, informasjonsansvarlig i Varmepumpeforeningen.

Et fåtall følger anbefaling

Av de ca. 7900 som hadde svart på undersøkelsen per 20. januar, hadde over 7100 varmepumpe. Slik svarte de på hvor ofte de vedlikeholder filtrene i varmepumpen:    

Ukentlig 6 %
Annenhver uke 11 %
Minst én gang i måneden 43 %
Minst én gang i halvåret 24 %
En eller flere ganger i året: 16 %

Med andre ord er det færre enn en av fem (17 %) som oppgir at de rengjør annenhver uke eller oftere.

– 70 % for dårlig rengjort

Varmepumpe-montør Knut Svendsen i Kristiansand-bedriften Husvarme AS er ikke overrasket over tallene.
– Jeg pleier å påstå at over 70% av alle luft-til-luft-varmepumper har filtre som ikke er godt nok rengjort, sier han. Framfor støvsuging anbefaler Svendsen anbefaler Svendsen å vaske filtrene i lunkent vann og tørke dem forsiktig med et håndkle. Det vil også fjerne fett. Filtrene tåler ikke mye mekanisk belastning.
– Du må ikke gni, men trykktørke for å fjerne fuktigheten, presiserer han. En til to ganger i året kan du vaske dem med mildt såpevann og skylle med vann i dusjen.
– Riktig vedlikehold av filtrene er viktig uansett hvor i boligen varmepumpen er plassert, poengterer han.

Påminnelse per SMS

Alle hans kunder som ønsker det, får jevnlig påminnelse om å vaske filtrene i innedelen.
– Jeg får veldig bra respons på det, forteller Svendsen. Vedlikeholdet påvirker hvor ofte du bør ha service på varmepumpen – men det avhenger også av hvordan og hvor mye den brukes
– Det burde vært litt som med biler, at det avhenger hvor langt den har gått, sier Svendsen. Han anbefaler sine kunder service enten årlig, annet hvert år eller hvert tredje år.

Bruk et mykt munnstykke som børste når du støvsuger filtrene fra innedelen. 

Hold luftveiene rene!

– Rengjøring av filtrene i innedelen er utrolig viktig for å opprettholde rene luftveier. Blir varmepumpen støvete og skitten inni, er det som når folk er tette i nesen, understreker Odd Arne Røkeness, salgssjef i Mitsubishi Electric. Varmepumpen blir mindre effektiv, og i verste fall kan deler ryke eller varmepumpen gå i stykker. Mitsubishi anbefaler at støvfiltrene (grovfiltrene) rengjøres annenhver uke, eller etter behov. En gang i måneden kan være ok, men det varierer fra hjem til hjem.

– Bruk støvsuger eller skyll i lunkent vann. Filtrene tåler ikke at du tar en oppvaskbørste og skrubber, påpeker Røkeness. De tåler heller ikke for varmt vann.

Service annet hvert år

I tillegg til jevnlig rengjøring av filtrene anbefaler Røkeness service annet hvert år for å rense registeret i varmepumpen grundig. Dette krever at innedelen "kles av". Denne typen grundig rens må ikke forveksles med vedlikeholdet du selv kan gjøre med rengjøringsprodukter du kan kjøpe fra Mitsubishi Electric og andre, understreker Røkeness.
–  Dette erstatter ikke en skikkelig service gjort av en fagperson, poengterer han.


Deksler og annet må fjernes fra innedelen før selve registeret kan renses grundig. Dette må gjøres av fagfolk som en del av service.

Sist oppdatert 07-02-2023.

Annonsører: