Å demontere varmepumpe krever F-gass sertifikat

Demontering av varmepumper er en jobb for fagfolk. De må ha gyldig F-gass sertifikat og skal demontere varmepumpa på en miljøvennlig måte.

Brukte luft-til-luft-varmepumper skal resirkuleres som annet elektrisk avfall. De inneholder mange komponenter og materialer som kan gjenvinnes – men også en gass som kan skade klimaet hvis den slipper ut. Derfor krever myndighetene at alle som demonterer gamle varmepumper skal ha F-gass sertifikat.
– Da har de bevist at de kan håndtere gassen forsvarlig. Den skal tappes av varmepumpa og leveres til et godkjent avfallsmottak, forklarer kursansvarlig Einar Gulbrandsen i Norsk Varmepumpeforening.

Spør om F-gass sertifikat

En vanlig luft-til-luft-varmepumpe inneholder ca. 1 kilo HFK-gass (F-gass).
– Hvis denne gassen slipper ut, tilsvarer det ca. 2 tonn CO2; det samme som gjennomsnittlig ett års bilkjøring med bensinbil, poengterer Gulbrandsen. Gassen kan også gi alvorlige frostskader når den tappes av hvis dette gjøres feil. Få en montør med gyldig F-gass sertifikat til å demontere den gamle varmepumpen din, så skjer det miljøvennlig og trygt.

Du betaler ikke for returen

Du må betale montøren for jobben med å demontere varmepumpen, men du behøver ikke å betale for at varmepumpen skal leveres på mottaksanlegg. Det er allerede betalt av dem som importerer varmepumper til Norge.
– Det kan være lurt å avtale pris for demonteringen i forkant, sier Gulbrandsen.

Mer miljøvennlige gasser

De fleste nye luft-til-luft-varmepumper har gasser som er mindre miljøskadelig dersom de slipper ut i omgivelsene. Globalt oppvarmingspotensial for R32 er omtrent en tredjedel så stort som det vanligste alternativet i boligvarmepumper (R410A).
– Heller ikke disse gassene skal slippes ut, så det er naturligvis krav om F-gass sertifikat for de som monterer nye varmepumper også, understreker Gulbrandsen.

Flere tips når du skal bytte varmepumpe finner du i denne filmen, som Varmepumpeforeningen har laget sammen med blant andre NHP-nettverket (Nasjonal handlingsplan for bygg- og anleggsavfall):

Tenk miljø når du bytter varmepumpe from Norsk Varmepumpeforening on Vimeo.

Sist oppdatert 07-02-2023.

Annonsører: