Bytt parafinkamin med varmepumpe

Varmepumpe gir deg lavere fyringsutgifter hvis du skal bytte ut oljekamin eller parafinkamin.

Bytt parafinkamin med varmepumpe
En parafinkamin kan ta seg godt ut i stua, men fra 1. januar 2020 er fossil oppvarming forbudt. Foto: Tonje Thygesen

Fra 2020 er det forbudt å bruke fossilt brensel i olje- og parafinkaminer. I noen typer kaminer kan du bruke bioolje i stedet, men da må det være generasjon 2. Den er en god del dyrere enn vanlig biofyringsolje.

Fossil-forbudet gjelder også på hytter

Heller ikke på hytta kan du fyre med parafin eller fossil olje etter 2020 – vel å merke hvis hytta har innlagt strøm. Forbudet gjelder ikke for fritidsboliger og fyrstasjoner som ikke er koblet til strømnettet.

Lavere energiutgifter med varmepumpe

Du kan erstatte parafinkaminen med

  • luft-til-luft-varmepumpe
  • pelletskamin
  • rentbrennende vedovn

Fordelen med å velge varmepumpe er at den er billigere i drift; den leverer mer varme enn hva den bruker i strøm. Derfor kan du spare opp til 40 % av utgiftene til oppvarming sammenlignet med å bruke strøm, og enda mer sammenlignet med å bruke bioparafin. Investeringen i luft-til-luft-varmepumpen sparer du normalt inn i løpet av tre til seks år.

Vedovn og varmepumpe en fin kombinasjon

Varmepumpe er et godt alternativ for de aller fleste boligeiere som har olje- eller parafinkamin. Mange moderne varmepumpemodeller virker helt ned mot -25 °C, men du må ha en ekstra oppvarmingskilde på de kaldeste dagene. Da kan det for eksempel være fint å ha en vedovn.

Mange boliger med kamin er store og har ofte stort oppvarmingsbehov. Når du installerer varmepumpe, må du derfor passe på at hovedsikringen inn til boligen din er stor nok. Merk også at varmepumper skal kobles til en jordet kurs med jordfeilbryter.

Det er strenge krav til hvem som kan rense tanken

Tanken må renses av en registrert fagperson, og det vil koste deg mellom 5000 og 8000 kroner, ifølge Norsk varmeteknisk forening. Du kan selv grave opp en ferdig renset tank og levere den til godkjent avfallsmottak. Har du en tank innebygget i kjelleren, må den demonteres av fagfolk med gass-sertifikat. Skal fagfolk fjerne tanken i tillegg til rensingen, blir sluttregningen ca 20000 kr, i følge Enova. Prisen varierer litt ut fra hvor du bor og hva slags tank du har.

Sist oppdatert 09.01.2020.