– En myte at varmepumper ikke takler kulda

– Spesielt nordiske modeller er designet for å yte godt når det er kaldt ute, sier produktsjef Morten Østerhagen hos importør Mitsubishi Electric.

Interessen for varmepumper er rekordstor på grunn av høye strømpriser. Da er det også høysesong for seiglivede myter, som at varmepumper gir liten effekt når det blir kaldt ute.

– Det er ingen hemmelighet at luft-til-luft-varmepumper gir mindre effekt jo kaldere det er ute, men de gir ikke lite, understreker Østerhagen. Han får full støtte av avdelingsleder Markus Flognman i Ventistål, som importerer Panasonic varmepumper.

– Bestselgere hos de fleste renommerte merker gir fortsatt nok effekt ved – 15 grader til å holde ønsket temperatur i de de fleste norske hus, fastslår Flognman.

Utviklet for nordiske forhold

De første generasjonene luft-til-luft-varmepumpene som ble solgt i Norge hadde riktignok en annen teknologi, med på-av-styring som gjorde dem mindre effektive i kulda.
– Men dette er 15 år siden, understreker Østerhagen. Nå tilbyr alle kjente merker modeller som er tilpasset nordisk klima.

– Minus 35 °C aldri noe problem

Flere norske importører har vært med på å utvikle disse modellene. En av dem er Pingvin Klima, som importerer General varmepumper.
– Vi i har fått det som vi ville, fastslår daglig leder Jim Johansen. De nordiske modellene testes på fabrikk ved temperaturer ned til -25 °C.
– Vi har solgt masse på Røros, for eksempel, og - 35 °C har aldri vært noe problem, opplyser han.

Velg riktig modell

Blant moderne varmepumper finnes det mindre modeller som gir lavere effekt i kulda.
– De er ikke egentlig beregnet for sprengkulde, understreker Østerhagen. De kan fungere greit i milde klimaer hvor behovet for varme er lavere.
– Men det er ikke den du velger når du har et litt trekkfullt hus og trenger mye varme, påpeker han.

Sparer lett 50% også på kalde dager

Østerhagen anslår at om lag 70 % av luft-til-luft-varmepumper som selges i Norge nå er modeller tilpasset nordisk klima. På de kaldeste dagene må varmepumpene gi på litt ekstra for å gi nok varme.
– Det går litt ut over effektiviteten, men likevel sparer du lett 50 % sammenlignet med strøm, poengterer han.

Supert med vedfyring i tillegg

Selv om moderne varmepumper fungerer bra i kulda, poengterer Østerhagen at det er vanlig å ha en ekstra varmekilde for de kaldeste dagene. Da er vedfyring helt topp.
– Kombinasjonen av varmepumpe og vedfyring er perfekt for å spre varmen fra vedovnen ut i rommet, fastslår han.

 

Sist oppdatert 07-02-2023.

Annonsører: