Energimerke for luft-til-luft-varmepumper

Alle typer varmepumper skal ha energimerke. Der finner du nyttig informasjon om ytelse for ulik bruk og ved ulike forhold.

Energimerke for luft-til-luft-varmepumper

Energimerking er obligatorisk for alle typer varmepumper. Karakterskalaen for varmepumper går fra energiklasse A+++ til D. Energimerket består av en trykket etikett og et produktdatablad.

Tre klimasoner

Energimerking for varmepumper gjøres for tre ulike klimasoner: kald, gjennomsnittlig og varm. Kald klimasone tilsvarer Helsinki, temperert/middels tilsvarer Strasbourg og varm tilsvarer Athen.

Det er bare obligatorisk å oppgi varmepumpens energiklasse for middels klimasone. Klimasoner i Norge er middels og kald. De fleste steder i Norge er kald klimasone mest relevant. Den er vist med blått på kartet nederst på selve energimerket for luft-til-luft-varmepumper.

Teoretisk årsvarmefaktor avgjør

Energimerket skal vise hvor effektiv varmepumpen er både til oppvarming og kjøling. Karakteren baserer seg på teoretisk årsvarmefaktor (SCOP), som viser hvor mye energi du kan spare med et varmepumpeanlegg. SCOP uttrykker hvor mye varmeenergi anlegget leverer i forhold til hvor mye elektrisk energi det bruker i løpet av et år.

Kravene for å oppnå de beste energiklassene ved oppvarming er:

  • Energiklasse A+++ varmepumpe: har SCOP på 5,10 eller mer
  • Energiklasse A++ :  SCOP fra 4,60 opp til 5,10
  • Energiklasse A+    : SCOP fra 4,0 opp til 4,6

Energiklassen for en varmepumpemodell er forskjellig for hver av klimasonene. En varmepumpe med energiklasse A+ i middels klima kan for eksempel ha energiklasse A eller til og med B i kaldt klima. 

Karakter også for kjøling

HVa betyr SEER varmepumpe? Det er årlig effektivitetsfaktor når varmepumpen brukes til kjøling. SEER forteller hvor mye kjøling varmepumpen leverer i forhold til strømmen den bruker. Kravene for å oppnå de beste energiklassene ved kjøling:

  • A+++: SEER på 8,5 eller mer
  • A++ :  SEER fra 6,1 opp til 8,5
  • A+   :  SEER fra 5,6 opp til 6,1  
  • A     : SEER fra 5,1 opp til 5,6

Kravene til SEER er høyere enn SCOP fordi varmepumper er enda mer effektive når de brukes til kjøling.

Sjekk riktige data

Enkelte nettbutikker viser energiklassen for kjøling i stedet for oppvarmings-karakteren, så pass på at du finner riktig energiklasse. Det er også vanlig å oppgi energiklasse (og SCOP) for middels klima, mens de fleste i Norge bor i kaldt klima (blått på etiketten). Hvis du sammenligner ulike modeller, pass på at du ser på energiklasser for samme klimasone.

Lydnivå

Etiketten for energimerket viser maksimalt lydnivå fra varmepumpen innendørs og utendørs. De fleste av oss vil oppfatte en forskjell på 3 dB som merkbar, mens en endring på 5 til 6 dB er tydelig. Jo kaldere det er, jo hardere må varmepumpen jobbe. Da øker lydnivået tilsvarende. Nivået på lyden vil avta med avstanden fra lydkilden. Produsentene oppgir lydnivået 1 meter fra varmepumpens innedel og utedel.

Energiklasse A+

Energimerket gir deg mye nyttig informasjon.

Kolonnen til høyre på etiketten viser energimerke og andre egenskaper i kaldt klima (blått på kartet).

Sist oppdatert 07-02-2023.