Kjøpe varmepumpe? Her er installatørenes beste tips

En god start er å kontakte en seriøs forhandler med kjente merker.

Hvilken varmepumpe skal du velge? Kjøp et kjent merke, anbefaler proffene.

Vurderer du å kjøpe luft-til-luft-varmepumpe, kan det være krevende å orientere seg i havet av informasjon og markedsføring. Vi har spurt et knippe installatører om deres beste tips.
– Kjøp kvalitet! Velger du et kjent merke og en toppmodell, får du ei god varmepumpe. Og du bør helst kjøpe fra en lokal forhandler du kan få hjelp av, mener daglig leder Thomas Grepstad i Fjordane Varmepumpeservice, som dekker Sogn og Fjordane. En viktig del av hjelpen du bør forvente, er befaring før montering.
– Vi drar alltid på befaring til nye installasjoner, så sant de ikke ligger fryktelig avsides til. Da tar vi det på telefon og med bilder, forteller han.

Gå etter anbefalinger

– Prat med en seriøs forhandler. Ikke velg det billigste – gå heller etter anbefalinger, råder daglig leder Bjørn Lermoen i Tynset Varmeservice. En seriøs forhandler kan bidra med det Lermoen mener kanskje er aller viktigst: Å få noen til å komme på befaring.
– Det er alltid greit å få en vurdering av noen som kan dette. Alle hus er forskjellige, og det er alle kunder også – de er ute etter forskjellige ting, poengterer Lermoen.

Få minst to på befaring

Marius Myhre i AC Varmepumper trekker også fram befaring.  
– Man bør ha befaring av minst to firmaer, sier han. I dag har mange kunder forståelse for hvor en varmepumpe bør plasseres, og kan derfor vurdere om forslagene er fornuftige. Det andre tipset til Myhre handler om hvilke behov en varmepumpe skal dekke. Luft-til-luft-varmepumper kan også brukes som aircondition.
– Er behovet varme, eller er du interessert i kjøling også? Det er veldig viktig for plasseringen, poengterer han. Myhres erfaring er at stadig flere ønsker varmepumpe også til kjøling.

Kvalitet som er tilpasset nordisk klima

– Bruk en autorisert forhandler, og kjøp kvalitet som tåler norsk klima, anbefaler daglig leder Anders Carlbom i Gol Kjøl og Frys. De største norske importørene av varmepumper har egne nettverk av autoriserte forhandlere. Kjente merker koster gjerne litt mer enn de billigste varmepumpene, men Carlbom mener det er lite å tjene på å kjøpe de billigste.
 – Du må finne en forhandler du kan stole på, understreker han.

Her finner du seriøse forhandlere

Carlbom og de tre andre er alle godkjente forhandlere av luft-til-luft-varmepumper hos Norsk Varmepumpeforening (NOVAP).
– Vi stiller ganske strenge krav, og følger opp bedriftene jevnlig, forteller informasjonsansvarlig Einar Gulbrandsen i NOVAP. Blant annet krever foreningen at bedrift og montører har F-gass-sertifikat. Og bedriften må garantere at du som kunde får nødvendig dokumentasjon og opplæring, og den skal ikke gi villedende eller feilaktig informasjon om egne eller andres produkter.
– De som har sluppet gjennom nåløyet, finner du i vårt forhandlersøk, opplyser Gulbrandsen.

– Et merke du har hørt om

Hva er egentlig kjente merker for varmepumper?
– Litt enkelt sagt er det et merkenavn du har hørt om før – fordi det er kjent for varmepumper eller for elektronikk og andre produkter til hjemmet ditt, sier Gulbrandsen. De mest kjente luft-til-luft-varmepumpene som selges i Norge, er Bosch, Daikin, Electrolux, Fujitsu, General, IVT, Mitsubishi Electric, Panasonic, Samsung, Mitsubishi Heavy, Toshiba og Wilfa.

Sist oppdatert 07-02-2023.

Annonsører: