Tenk kvalitet på tilbehør før du får installert varmepumpe

Unngå dårlig isolasjon på varmepumperør, og plastkanaler som ikke tåler vær og vind. Da beskytter du naturen og får maks ut av varmepumpen.

Varmepumperør bør beskyttes av plastkanaler - gjerne i farger som matcher ytterveggene.

Alle luft-til-luft-varmepumper har kobberrør som sender varm gass fra en utedel til en innedel som sprer varmen inne i boliger. Disse rørene må være isolerte slik at varmen ikke går tapt på veien. Denne isolasjonen må tåle vær og vind, ikke minst solskinn, slik at den ikke blir sprø og sprekker opp.
– Jeg var hos en kompis som hadde sånne rør, og der var det mikroplast over hele plenen, forteller Vegard Wang i Entrade AS, som leverer tilbehør til varmepumper. Foruten å forurense naturen kan isolasjonen også friste fugler, slik NRK har omtalt

Kanaler som beskytter

Fagfolk anbefaler derfor å beskytte varmepumperørene med plastkanaler, men igjen er kvaliteten viktig.
– En del billige plastkanaler kan gå i oppløsning, og kan gulne eller endre farge over tid. Skal du kjøpe varmepumpe, er det lurt å sette seg litt inn i dette – som med alt annet vi bruker penger på, poengterer Wang. Av det du betaler for en ferdig montert varmepumpe, utgjør tilbehøret en veldig liten andel.

Plastkanaler leveres i ulike farger. 

Sjekk dette før du bestiller varmepumpe

Plastkanaler er ofte, men ikke alltid, inkludert i pris for standard montering av luft-til-luft-varmepumpe. Derfor er det lurt å sjekke dette:

  1. Er kanaler inkludert i pris for standard montering?
  2. Tåler kanaler og isolasjon på rør å stå i sola (UV-bestandig)?
  3. Er kanalene fargeekte?

– Noen hundrelapper ekstra er vanligvis nok til å få kanaler som gir et bedre resultat og ikke blir mat til fuglene, understreker Wang. Han anbefaler også å spørre hvordan selve installasjonen skal gjennomføres, som hvor rørene skal legges og om det er noen utfordringer å få til en god løsning.

Spør om den siste halvmeteren

Uansett om plastkanalen har god kvalitet, bør isolasjonen på varmepumperørene også tåle både sol og fugler.
– Det blir ofte en halvmeter fra plastkanalen og inn til varmepumpen som ikke har kanal, forklarer Wang. Noen velger å montere en fleksibel kanal denne siste biten inn til varmepumpen. Dette blir ofte penest, men det er enklere å bruke rørisolasjon som tåler å bli eksponert for vær og vind. Spør hvordan installatøren har tenkt å løse den siste halvmeteren!

Wang understreker at mange av deres bedriftskunder er opptatt av kvalitet.
– De vil gjerne ha fornøyde kunder som ønsker at bedriften skal komme tilbake og gjøre service på varmepumpen.


Det siste strekket inn til varmepumpen er ofte utsatt for vær og vind.

Kanaler i flere farger

For de som er ekstra opptatt av å få en pen installasjon, er det også mulig å velge brune, grå eller sorte plastkanaler.
– Det er en dyrere løsning, men vi ser at det har blitt veldig populært, opplyser Wang. Du kan også male plastkanalen i samme farge som huset.
– Med riktig kanaltype fungerer det veldig bra, men det krever ofte forarbeid som matting eller grunning, sier Wang.

Både plastkanal og selve utedelen kan lakkeres i passende farge.

Sist oppdatert 07-02-2023.

Annonsører: