Varmepumper og koronavirus

Hvis du og varmepumpe-montøren er friske og følger myndighetenes anbefalinger, er det ikke noe i veien for å få installert varmepumpe eller gjort service.

Hansker er en selvfølge for den som installerer eller gjør service på varmepumper.

Det fastslår daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i Norsk Varmepumpeforening.
– Vi anbefaler alle varmepumpemontører å bruke en egen sjekkliste for smittevern som er utarbeidet for rørleggere og andre håndverkere, presiserer han. Den er utarbeidet av Rørentreprenørene Norge og Byggenæringens Landsforening for å sikre at alle håndverker følger rådene fra myndighetene.

Trygt å bruke håndverkere

– Hvis både håndverker og den som bruker håndverker er frisk og ikke i karantene, kan man gjerne bruke håndverker, poengterte justis- og beredskapsminister Monica Mæland på regjeringens pressekonferanse 25. mars. Det er bra for å motvirke at hele samfunnet går i stå.
– De som kan, må sørge for å holde hjulene i gang. Det gjelder for eksempel bruk av håndverkere, utdypet Mæland. Som ellers gjelder det å følge forholdsregler som å holde god avstand og sikre god håndhygiene.

God hygiene og riktig beskyttelse

Sjekklisten beskriver hva montøren skal passe på, og forutsetter at vedkommende bruker nødvendig verneutstyr.
– Vernebriller og hansker er standard utstyr for alle som jobber med varmepumper, forteller Hagemoen. Normalt er det ikke nødvendig å bruke maske når dere holder god avstand og ingen er syke.
– God hygiene betyr også at du som kunde bør rengjøre flater montøren skal berøre på forhånd, og etter at montøren er ferdig, utdyper Hagemoen. Montøren skal rense verneutstyr etter hvert oppdrag, og vaske arbeidstøy og hansker hver dag.

Du må være frisk og ikke i karantene

Sjekklisten har også noen krav til deg som skal få en montør på besøk i boligen din, blant annet:

  • Dere som bor i boligen må være friske og ikke i karantene
  • Bare én person i husholdningen kan være tilstede når montøren kommer
  • Som ellers er det viktig å holde god avstand – minimum to meter.

Både Hagemoen og fagsjef Eli Heyerdahl Eide i Rørentreprenørene Norge understreker at alle håndverkere og boligeiere må opptre forsvarlig for å unngå smitte.
– Følger dere sjekklisten og anbefalingene der, mener vi det er mindre risikabelt å få besøk av en håndverker enn å gå en tur på butikken, sier Eide.

 

Sist oppdatert 07-02-2023.