Hva er viftekonvektor?

En viftekonvektor er en radiator med en innebygget vifte som sørger at varme sprer seg raskt i et rom. Viftekonvektorer passer godt til bergvarme- og luft-til-vann-varmepumper.

Nærbilde av en lav og bred viftekonvektor plassert under et vindu.
En viftekonvektor sprer varme effektivt ut i rommet.

Vannbåren varme kan fordeles i ulike rom ved hjelp av viftekonvektorer. De har stillegående vifter som blåser luft ut i rommet over rørene i konvektoren. Slik sprer varmen seg raskt, og temperaturen på vannet i rørene kan være lavere enn i vanlige radiatorer. Det passer godt med bergvarmepumper eller luft-til-vann-varmepumper, som gir høyere gevinst jo lavere temperatur de leverer. 

Mange varianter

Viftekonvektorer finnes i ulike størrelser, tykkelser og design. De kan plasseres lavt eller høyt på vegg, ved gulv eller i tak. Det finnes også modeller som kan bygges inn i vegger.

Lydnivået for viftekonvektorer avhenger av type og viftehastighet, og varierer ofte fra 20 til 40 dB. Velger du en stor viftekonvektor, kan viften gå på lavt turtall og bli tilnærmet lydløs. 

Konvektorer til kjøling

Viftekonvektorer kan også brukes til kjøling. Har du bergvarmepumpe, kan du få tilnærmet gratis kjøling fra energibrønnen. Når varm, fuktig luft fra rommet treffer de kalde flatene på konvektoren, kan det oppstå kondens. Derfor må viftekonvektorer ha kondensavløp som kan lede vekk kondensvannet. 
 

Sist oppdatert 01-06-2023.

Annonsører: