Kan jeg montere varmepumpe selv?

Nei, du har ikke lov til å montere varmepumpe selv. Både for å montere og demontere luft-til-luft-varmepumper krever myndighetene gyldig f-gass sertifikat.

Nærbilde av utedelen på en luft-til-luft-varmepumpe og en hånd som skrur på manometer med to gass-slanger.
Bare en f-gass sertifisert installatør har lov til å montere en varmepumpe.

Luft-til-luft-varmepumper inneholder gasser som kan skade klimaet og miljøet hvis de slipper ut. Men riktig gjennomført montering av varmepumpe vil ikke gi noen lekkasjer.

Derfor stiller myndighetene strenge krav til hvem som kan montere og demontere varmepumper. De må ha f-gass-sertifikat for å sikre at gassen blir forsvarlig håndtert. For å få f-gass-sertifikat må de bestå både en praktisk og en teoretisk eksamen.

Farlig for amatører å montere en varmepumpe

Gassen i luft-til-luft-varmepumper har høyt trykk og temperaturer som både kan gi forbrenning og frostskader. Det krever riktig kunnskap å håndtere varmepumper på en trygg måte. Derfor er det svært risikofylt å montere en varmepumpe for de som ikke er faglærte. Å demontere en varmepumpe er like risikabelt. 

Montering av varmepumpe må bestilles samtidig

Siden bare fagfolk med f-gass-sertifikat man montere en varmepumpe, er det ikke lov til å selge varmepumper direkte til forbrukere uten at de samtidig bestiller montering av varmepumpe – fra en som har gyldig f-gass sertifikat. 
 

Sist oppdatert 31-01-2024.

Annonsører: