Vannbåren varme

Vannbåren varme er et system som fordeler varme i en bolig ved hjelp av rør fylt med varmt vann, for eksempel i gulv eller radiatorer.

Hva er vannbåren varme? Et eksempel er en tørr løsning for gulvvarme som her. Det passer perfekt til luft-til-vann-varmepumpe og væske-til-vann-varmepumpe.

Det vannbårne systemet har ikke noe med oppvarming av vannet som sirkulerer der å gjøre, selv om vannbåren varme gir jevn og god oppvarming av en bolig.

Gulvvarme, radiatorer eller viftekonvektorer

Et vannbårent varmeanlegg gir jevn varme og kan dekke behovet for varme i hele boligen din. Varmen i det vannbårne varmeanlegget kan fordeles via: 

  • vannbåren gulvvarme
    • våte løsninger består av rør som er støpt ned i gulvet under parkett, fliser eller gulvbelegg
    • tørre løsninger krever ikke at rørene støpes ned, men legges som en del av gulvkonstruksjonen
  • radiatorer
  • viftekonvektorer, som er radiatorer med innebygget vifte

Det går også an å kombinere de ulike formene for vannbåren varme i et vannbårent system. Da er det ekstra viktig at installatøren har god kunnskap om vannbårne anlegg.

Varmes med fornybare varmekilder

Oppvarmingen av vannet i et vannbårent system kan gjøres med ulike fornybare varmekilder. Den mest effektive formen for oppvarming til et vannbårent varmeanlegg er en væske-til-vann-varmepumpe eller en luft-til-vann-varmepumpe. Da vil du spare en god del utgifter sammenlignet med å bruke en elkjel som går på strøm, bioenergi eller fjernvarme.

Luft-til-vann-varmepumper har en utedel som henter energi fra utelufta. De kalles også varmepumper for vannbåren varme, siden de må kobles til et vannbårent system som gulvvarme eller radiatorer. Det samme gjelder væske-til-vann-varmepumper. 

Vannbåren gulvvarme + varmepumpe er optimalt

Vannbåren varme er kjent for å gi høy komfort og bidra til et godt inneklima. Vannbåren gulvvarme passer ekstra godt sammen med luft-til-vann- eller bergvarmepumper. Fordi gulvvarmerørene dekker store flater, kan temperaturen være lav. Da er varmepumpene enda mer effektive, og du sparer enda mer enn med radiatorer i et anlegg med varmepumpe.

Fleksibelt og effektivt

Temperaturen i det vannbårne systemet kan du styre med romtermostater eller med et sentralt styringssystem. Vannbåren varme gir høy komfort, og gjør at du kan varme opp hele boligen din med én varmekilde.

Moderne viftekonvektorer er enkle å plassere og finnes i mange ulike utførelser. Ønsker du kjøling med et vannbårent varmeanlegg, må du ha en eller flere viftekonvektorer. De gir litt støy, så det er viktig å tenke godt gjennom plassering.

Vannbåren varme bidrar til godt inneklima

Spesielt gulvvarme er bra for inneklima; det gir komfortabel oppvarming uten noe som helst trekk. Norges Astma- og Allergiforbund anbefaler oppvarming med vannbåren varme fordi det regnes som spesielt bra for inneklimaet. Løsninger med vannbåren varme har lav overflatetemperatur, noe som er positivt for personer med astma og allergi.

Vannbåren gulvvarme gir høy komfort uten trekk, uten deler som samler støv og uten vifter. En luft-til-vann-varmepumpe eller væske-til-vann-varmepumpe leverer denne komforten til en fornuftig pris. 

Hva koster vannbåren varme?

Hvor mye du må ut med for et vannbårent system avhenger, først og fremst av

  • hva slags løsning du trenger for det vannbårne systemet i boligen din - gulvvarme, radiatorer, viftekonvektorer eller litt av hvert
  • om det vannbårne anlegget skal installeres i en bolig under bygging eller i en eksisterende bolig

Ifølge Enova koster et vannbårent anlegg i en eksisterende bolig normalt mellom 800 og 950 kroner per/m². Det avhenger av lokalt marked, størrelse, systemløsning og hva slags styring du velger.

Du kan få støtte til vannbåren varme - maks 10 000 kroner

Enova gir inntil 10 000 kroner i støtte hvis hvis du legger om til vannbåren varme i boligen din. Forutsetningen for å få støtte er at du samtidig investerer i en fornybar varmekilde som en luft-til-vann-varmepumpe eller en væske-til-vann-varmepumpe.

Bygge bolig? Få på plass vannbåren gulvvarme

Med dagens ordninger hos Enova vil du ikke få støtte til vannbåren varme i en ny bolig. Hvis du skal bygge enebolig, er gulvvarme likevel et godt alternativ . Da legger du alt til rette for en god løsning senere!

Hvis du ikke har mulighet til å installere varmepumpe når du bygger, kan du sette inn en elkjel som oppvarming til det vannbårne anlegget i første omgang. Så kan du installere luft-til-vann-varmepumpe eller væske-til-vann-varmepumpe senere.

Vannbåren gulvvarme eller elektriske varmekabler på badet?

Koster vannbåren varme mer enn elektriske varmekabler? Mange nye boliger får elektrisk gulvvarme på bad og i inngangsparti, ofte begrunnet med pris. Men prisen for elektrisk gulvvarme er ikke nødvendigvis lavere enn for vannbåren gulvvarme. 

Firmaer som har spesialisert seg på vannbåren gulvvarme, kan ofte installere det til konkurransedyktig pris. Sjekk aktuelle leverandører og be om tilbud.

Andre former for vannbåren varme

En bio-ovn med vannkappe kan også knyttes til et vannbårent varmeanlegg, men gir bare varme til det vannbårne anlegget så lenge du fyrer. En vanlig bio-ovn kan ikke levere varme til et vannbårent varmeanlegg.
 

 

Sist oppdatert 06-03-2024.

Annonsører: