Spar strøm med varmepumpe på hytta

Rekordhøye strømpriser gjør det ekstra gunstig å installere varmepumpe på hytter med elektrisk oppvarming: I snitt kan du dele kostnader til oppvarming på tre.


Høy komfort og lavere strømregning blir resultatet for mange hytteeiere som velger å installere varmepumpe.

Kan du spare strøm med varmepumpe på hytta di? Mange norske hytter har elektrisk oppvarming med panelovner, og de aller fleste har vedfyring i tillegg. I høst er strømprisen i Sør-Norge så høy at flere velger å stenge hytta for vinteren eller vurderer å selge den.
– Med luft-til-luft-varmepumper får du god komfort samtidig som du sparer strøm, fastslår informasjonsansvarlig Einar Gulbrandsen i Varmepumpeforeningen. De fleste varmepumper har også egne funksjoner som gjør det enkelt å holde hytta frostfri når du ikke bruker den.

 Tre ganger mer varme enn strømforbruk

Mange ting påvirker hvor mye strøm du vil spare med varmepumpa, som klimaet der hytta ligger, hvor mye av hytta som kan varmes opp av den og hvor varmt du liker å ha det inne.
– I gjennomsnitt kan du forvente at varmepumpa gir tre ganger så mye varme som den bruker av strøm i løpet av året, opplyser Gulbrandsen. Det viser tester av luft-til-luft-varmepumper tidligere utført for Energimyndigheten i Sverige.
– Det kan tenkes at du kan spare litt mer med varmepumpe på hytta enn hjemme, hvis du bruker den til frostsikring når du ikke er på hytta, fortsetter Gulbrandsen. Da skal varmepumpa bare sørge for at hytta holder ca. 10 grader i stedet for vanlig innetemperatur, og da fungerer den enda mer effektivt.

En mellomstor hytte kan spare ca 5100 kWh strøm i året med varmepumpe

Varmepumper kan ikke dekke hele oppvarmingsbehovet i hytter, akkurat som for boliger. Så hvor mye kan du spare i praksis?
– Vi har fått hjelp til å beregne dette for ei hytte som ligger på Kvitfjell, forteller Gulbrandsen. Hytta ble bygget i 2018 og er på 86 m². Den bruker totalt 15 000 kWh i året, og 10 500 kWh av dette går til oppvarming.
– Beregningen viser at denne hytta vil spare ca 5100 kWh i året med varmepumpe, opplyser Gulbrandsen.

Prøv kalkulatoren til Teknisk ukeblad

Sist oppdatert 24-04-2023.

Annonsører: