Bytte varmepumpe? Les her!

Skal du bytte ut eller kvitte deg med en luft-til-luft-varmepumpe? Du har ikke lov til å demontere den selv. Kontakt en profesjonell installatør med f-gass-sertifikat.

Les dette før du bytter ut varmepumpen

Varmepumper inneholder HFK-gasser (hydrofluorkarbon) som er klimaskadelige hvis de slipper ut. Myndighetene stiller derfor strenge krav til hvem som kan håndtere varmepumper. Pumpene kan bare monteres og demonteres av fagfolk som har f-gass-sertifikat.

Farlig for amatører

Varmepumper inneholder gass under høyt trykk og temperaturer som kan gi forbrenning eller frostskader. Derfor er det svært risikofylt for de som ikke er faglært å montere eller demontere en varmepumpe.

Sjekk at installatøren har sertifikat

En vanlig luft-til-luft-varmepumpe inneholder ca. 1 kilo HFK-gass. Hvis denne gassen slipper ut, tilsvarer det ca. 2 tonn CO2 - det samme som gjennomsnittlig ett års bilkjøring.
Fagfolk med f-gass-sertifikat har bevist at de kan håndtere gassene i varmepumper; de kan demontere pumper uten at gassen lekker ut og uten at farlige situasjoner oppstår. Fra 1. september 2013 skal alle installatører kunne fremvise et personlig f-gass-sertifikat.

Varmepumper er EE-avfall og må håndteres riktig

Myndighetene krever at alt elektrisk og elektronisk avfall (EE-avfall) håndteres og behandles forsvarlig. Om du skal bytte ut en varmepumpe, er det derfor lurt å kontakte en seriøs forhandler, gjerne en forhandler som er godkjent av Norsk Varmepumpeforening. En landsdekkende oversikt over NOVAPgodkjente forhandlere finner du her.
Kjøper du en ny varmepumpe, kan forhandleren også demontere og ta med seg den gamle. Hvis du bare skal fjerne varmepumpen, anbefaler vi deg å kontakte firmaet du kjøpte varmepumpen av for å få demontert den. Uansett hvem som gjør jobben, bør du sjekke at de har f-gass-sertifikat.

Du betaler ikke for returen

Du må betale montøren for jobben med å demontere varmepumpen, men du behøver ikke å betale for at varmepumpen skal leveres på mottaksanlegg. Dette er allerede betalt av dem som importerer varmepumper til Norge. Et lite tips: Avtal pris for demonteringen i forkant.

Tipsene kort oppsummert

Tenk miljø når du bytter varmepumpe from Norsk Varmepumpeforening on Vimeo.

Sist oppdatert 07-02-2023.

Annonsører: