Varmepumpe gulvmodell

Gulvmodell er et godt alternativ hvis du vil ha en luft-til-luft-varmepumpe som gjør lite av seg i boligen din. Gulvmodeller av varmepumper er også ekstra stillegående.

Gulvmodell av varmepumpe
Gulvmodell av varmepumper gir behagelig varme og er mer stillegående enn en vegghengt varmepumpe. Foto: Daikin.

Den vanligste typen luft-til-luft-varmepumpe i norske boliger har en innedel som henger høyt på veggen. Det kalles veggmodell, vegghengt modell eller veggmontert varmepumpe. 

Effektiv varmekilde nede ved gulvet

Hvis du helst vil slippe å ha en varmepumpe godt synlig og høyt på veggen, kan du velge en gulvmodell i stedet. Som navnet sier monteres slike varmepumper nede ved gulvet. De gjør mindre av seg, men sprer likevel varme effektivt i hele rommet.

Ofte enklere å plassere

Noen ganger blir også plassering av innedelen enklere og mer fleksibelt hvis du velger en gulvmodell i stedet for en veggmontert varmepumpe. Ønsker du varmepumpe under et vindu, er det et godt alternativ. Særlig hvis boligen din har store vinduer kan det være fornuftig med en gulvmodell som kan stoppe kaldras under et vindu fra å spre seg ut i rommet. Vær oppmerksom på at temperatursensoren på innedelen kan bli lurt hvis det er mye kaldras fra vinduet, noe som kan påvirke driften av varmepumpa.

En varmepumpe gulvmodell kan fint stå under et vindu. Utblåsning varierer fra merke til merke, men alle har spjeld som gjør at det er mulig å justere dette. Du kan velge å få varme nede langsmed gulvet, og fra toppen opp og ut i rommet. 

Noen gulvmodeller kan bygges delvis inn i veggen

Noen produsenter tilbyr også en type gulvmodell som kan bygges delvis inn i veggen, slik at varmepumpen tar mindre av gulvarealet. Be installatøren eller importøren om mer informasjon hvis du er interessert i en slik type varmepumpe. Du må regne med at monteringen av en slik varmepumpe koster litt mer, siden det krever en del ekstra arbeid. Merk at eldre boliger med tynne vegger ikke egner seg for innbygging av varmepumpa.
 


Innfelt gulvmodell er en effektiv og elegant varmepumpe. En slik modell stikker ikke lengre ut i rommet enn en slank, vegghengt varmepumpe. Har du robotstøvsuger er det smart å lage nok plass under varmepumpa slik den det kan støvsuge også der.

En god løsning under en trapp

Skal du ha varmepumpe i en loftsstue med lav takhøyde, er en gulvmodell også et godt alternativ. Det samme gjelder hvis du ønsker varmepumpe under en trapp. Avhengig av romløsning i boligen din kan det være fornuftig for å spre varme fra varmepumpen til flere etasjer. Gulvmodeller kan også brukes som aircondition på samme måte som vegghengte varmepumper.

(saken fortsetter under bildet)

Ønsker du varmepumpe plassert under en trapp, bør du velge gulvmodell. De blåser ut varme både langsmed gulvet og oppover fra toppen av gulvmodellen. 

Større og mer stillegående enn en veggmontert varmepumpe

Gulvmodeller er større enn veggmodeller, og har større overflate som avgir varme til rommet. Derfor kan viften i en varmepumpe gulvmodell gå på lavere hastighet enn en vegghengt varmepumpe, og resultatet blir mindre lyd fra varmepumpen innendørs.

Slik ser det ut under dekselet på en varmepumpe gulvmodell. Varmepumpen gir fra seg varme via de store overflatene i metall. De er større enn på en veggmontert varmepumpe, og det gjør gulvmodeller mer stillegående. 

Effektivitet og sikkerhet er godt ivaretatt i en varmepumpe gulvmodell

Gode gulvmodeller blåser ut luft to steder: Både nede ved gulvet og fra toppen av innedelen. Dette sikrer at den varme luften fordeler seg godt i rommet. 

Innedelen på gulvmodeller er utformet slik at det ikke er mulig å stikke inn små fingre som kan skades, eller dytte inn gjenstander som kan skade varmepumpen.

Gulvmodellen har et deksel som gir god beskyttelse blant annet for nysgjerrige små fingre. En veggmontert varmepumpe har ikke tilsvarende beskyttelse, siden de er ment å henge høyt på veggen hvor de er lite tilgjelige. 

Enklere vedlikehold av gulvmodeller

Når du skal rengjøre innedelen eller rense filteret i varmepumpen din, er det enklere på en gulvmodell enn på tradisjonelle veggmonterte varmepumper som henger høyt på veggen. Du har enklere tilgang til filtrene på en gulvmodell, og det blir gjerne lettere å tørke støv av varmepumpen regelmessig når du slipper å klatre opp for å komme til.

Filtrene er det enkelt å ta ut, og det er enkelt å komme til med støvsuger. Husk å bruke et mykt munnstykke. 

Mer effektive varmepumper med høyere teknisk kvalitet

Gulvmodell av en luft-til-luft-varmepumpe er normalt dyrere enn en veggmontert varmepumpe. Det skyldes blant annet at de fleste produsentene tilbyr gulvmodell av sine toppmodeller, ikke av de rimeligste varmepumpene. Velger du gulvmodell, får du derfor en varmepumpe med høyere teknisk kvalitet og bedre ytelse enn budsjettmodeller. 

En rimeligere løsning med "lav veggmodell" er ikke å anbefale

Ut fra prisforskjellen kan det være fristende å velge en vegghengt luft-til-luft-varmepumpe-modell i stedet, og få den montert nede ved gulvet. En del slike installasjoner ble gjort en del for noen år siden, men nå har gulvmodeller blitt mer og mer vanlig. Men det bør du ikke velge, og installatøren bør fraråde en slik løsning når hen gir råd om montering. 

Derfor skal ikke en veggmodell monteres nede ved gulvet

Det er særlig to grunner til at en veggmodel ikke må monteres langt ned på veggen eller nede ved gulvet:

  • Veggmodeller er ment for montering minst 180 cm over gulvet, og utformet deretter. Det påvirker blant annet hvordan varm luft blåses ut for å varme hele rommet.
  • Veggmonterte varmepumper blåser luft ut fra undersiden, og med høyere temperatur enn gulvmodeller som blåser ut to steder. Monteres denne typen varmepumper ved gulvet eller langt ned på veggen, kan de derfor tørke ut og ødelegge tregulv eller parkett.

Sist oppdatert 21-06-2023.

Annonsører: