Gjør varmepumpa klar for høstkulda

Pass på at utedelen får puste – og sjekk at varmepumpa står i varme-modus. Så er det bare å krype ned i sofaen og nyte høsten.

I løpet av en frodig sommer kan det hende planter og busker har fått boltre seg rundt utedelen.
– Klipp ned busker og andre vekster, og sjekk at utedelen er fri for løv og annet rusk.  Varmepumpa må få puste, ellers vil den fungere dårligere, forklarer informasjonsansvarlig Einar Gulbrandsen i Varmepumpeforeningen.

Unngå auto-modus

Og nå som sommeren er ugjenkallelig forbi: Sjekk at varmepumpa er stilt inn slik at den bare gir varme.
– Selv om dette høres opplagt ut, kan det være lett å glemme hvis du har brukt varmepumpa til å kjøle med i løpet av sommeren, poengterer Gulbrandsen. Og du bør unngå å sette varmepumpa i «auto»-modus.

Rene filtre gir effektiv varme

Også filtrene i innedelen er det lurt å sjekke før vinteren.
– Har du husket å rengjøre dem? Hvis de er fulle av støv, vil varmepumpa varme dårlig og gi mer støy enn vanlig, poengterer Gulbrandsen. Her finner du tips til rengjøring.

Tid for service?

Før vinteren for alvor tar tak kan det også være lurt å vurdere service hvis det er lenge siden sist.
– Da kan du kontakte firmaet som monterte varmepumpa eller finne en NOVAPgodkjent forhandler i vårt forhandlersøk, foreslår Gulbrandsen.  Varmepumpeforening har laget en liste over punkter som bør gjennomgås på en service. Oversikten over hva som bør inngå i en varmepumpe-service finner du her.

Sist oppdatert 30.09.2020.