Varmepumpehus i impregnert tre ved hvit murvegg
Varmepumpehus beskytter utedelen mot vær og vind.

Varmepumpehus

Med et varmepumpehus kan du både beskytte og skjule utedelen til varmepumpen din – men samtidig kan varmepumpen miste ytelse. Vær nøye med hva du kjøper.

Alle varmepumper som henter varmen fra uteluft har en utedel. For å få den til å passe bedre inn i omgivelsene velger mange å montere et varmepumpehus over utedelen. Slike varmepumpehus er ofte laget av tre, slik at du kan male det i samme farge som boligen din.

God beskyttelse

Et varmepumpehus har flere fordeler enn å skjule varmepumpen:

  • Det beskytter varmepumpen mot regn, vind og snø
  • Du slipper at utedelen dekkes av løv om høsten
  • Når utedelen avrimer på kalde dager, kan avrimingen gå fortere fordi varmen ikke blåses vekk hvis det er mye vind. Dermed får du bedre ytelse.

Estetikk versus energisparing

Men på kjøpet får du også noen ulemper med et varmepumpehus:

  • Det kan redusere mengden luft inn til varmepumpen, og dermed hvor mye varme den avgir.
  • I noen tilfeller kan et varmepumpehus gi problemer med avriming, hvis det ikke er utformet riktig.

– Det finnes ingen fasit om hva som er best, så det blir opp til hver enkelt å vurdere estetikk opp mot maksimal energisparing for sin bolig, mener Einar Gulbrandsen, informasjonsansvarlig i Norsk varmepumpeforening.

(Saken fortsetter under bildet).

Varmepumpehus må gi nok luft inn til varmepumpen, for eksempel med skrå lameller som her.

Tak et tryggere alternativ

Satser du på varmepumpehus, bør du velge et som gir nok luft inn til varmepumpen – og samtidig beskytter mot snø, regn og vind. Skråstilte lameller på sideveggene og foran er et godt utgangspunkt.
– Sjekk med importøren og finn en modell som er tilpasset din varmepumpe, anbefaler Gulbrandsen. Pass også på at varmepumpehuset er utformet slik at montøren lett kan gjøre service.
– Et enklere alternativ som fortsatt gir god beskyttelse, er et varmepumpetak. Da slipper du utfordringene med nok luft inn til varmepumpen, poengterer Gulbrandsen.

Gjør-det-selv krever innsikt

En del varmepumpe-kjøpere ønsker å lage varmepumpehuset selv.
– Da skal du vite hva du gjør, understreker Gulbrandsen. Du må blant annet sjekke hvor langt fra veggen utedelen må stå (10 cm er minimum), og sikre at luftstrømmen til varmepumpen ikke blokkeres.
– Den vanligste feilen er å bygge for tett rundt varmepumpen. Huset kan gjerne være helt åpent på undersiden, sier Gulbrandsen. Enkel tilgang til service kan du sikre ved å hengsle sideveggen (til høyre sett forfra), slik at montøren ikke trenger å ta av hele huset når det er tid for service.

Varmepumpehus kan gjerne være helt åpne på undersiden. Illustrasjon: Nordplan AS

Sist oppdatert 18.06.2020.