Jordvarme som energikilde

Jordvarme kan varme boligen din ved hjelp av en varmepumpe. Prisen på et jordvarmeanlegg ligger gjerne mellom 170 000 og 250 000 kr.

Grøft med fire tynne plastslanger.
Vil du ha jordvarme, må du ha god nok plass og tåle å grave litt. Foto: Norsk Varmepumpeforening.

Jordvarme og bergvarme brukes ofte om hverandre. Begge deler er solenergi lagret under bakken, men det er forskjell på hvor dypt den lagres og hvordan energien hentes ut. Jordvarmen kan høstes via plastslanger med frostvæske som forsyner en varmepumpe. Et jordvarmeanlegg trenger en væske-til-vann-varmepumpe. Det er samme type varmepumpe som for bergvarme.

Fordelen med jordvarme er at den kan hentes bare en drøy meter ned under jordoverflata – i motsetning til bergvarme som trenger dype energibrønner.

250 – 600 m² for en vanlig enebolig

Men du må være villig til å grave en god del i hagen din eller nær huset. For å dekke energibehovet til en normal enebolig, trenger du mellom 200 og 400 m plastslanger nedgravd i bakken. De graves 1 til halvannen meter ned, og du trenger rikelig med plass: mellom 250 og 600 m² areal.

Unngå skygger

Høy fuktighet er gunstig for å trekke ut mest mulig jordvarme, og derfor er myrjord den beste kilden til jordvarme. Du bør ikke dekke til bakken over plastslangene med busker, uthus eller annet – det vil skygge for solen som trengs for å fylle på med varme i bakken igjen.

Med en jordvarmepumpe kan du spare 60 til 75 prosent av boligens energiforbruk til oppvarming og varmt tappevann, sammenlignet med andre aktuelle energikilder.

Hvor mye koster et jordvarmeanlegg?

Det å grave ned plastslanger i bakken er billigere enn å bore energibrønn. Er du praktisk anlagt, kan det til og med hende du greier å gjøre jobben selv. Må du leie noen, kan prisen variere mye ut fra hvor du bor. Prisen på plastslangene avhenger av hvor mye du trenger, og mellom ca. 6500 kr og 13000 kr er vanlig for en normal enebolig. Selve varmepumpen - væske-til-vann-varmepumpe -  koster vanligvis fra 120.000 og oppover. Kostnad for installasjon kommer i tillegg. Totalprisen ender gjerne mellom 170.000 og 250.000 kr.

Sist oppdatert 07-02-2023.

Annonsører: