Test av varmepumper

Beste varmepumpe for deg og din bolig er ikke nødvendigvis «best i test». Her er fem ting du må tenke på når du leser en varmepumpe-test.

Slik leser du tester av varmepumper
Slik leser du tester av varmepumper. Foto: Norsk Varmepumpeforening – varmepumpeinfo.no

Tester av varmepumper kan være nyttig når du skal kjøpe varmepumpe. Det finnes ingen relevante fysiske tester som sammenligner flere modeller, etter hva Norsk Varmepumpeforening kjenner til. Det meste er guider som vektlegger og vurderer ulike egenskaper - som pris på varmepumpe og installasjon, årsvarmefaktor eller støy på hver sin måte. Derfor kan «best i test»-varmepumper variere fra en guide til en annen.

Her er fem spørsmål du bør finne ut av når du leser varmepumpe-tester.

# 1 Hvor mange merker er med?

Tester eller guider du finner på nettet, dekker sjelden et stort og representativt utvalg av varmepumper. Når utvalget er lite, er det begrenset hvilken nytte du har av resultatene. Du bør sjekke om toppmodellene til de mest kjente produsentene er med, og at «testen» ikke er flere år gammel. Vår oversikt viser kjente varmepumpe-merker i det norske markedet.

# 2 Finner du de dataene som er viktigst for deg?

Hvilke tekniske egenskaper du bør lete etter i en test eller guide, avhenger av hva som er viktigst for deg. De tre vanligste egenskapene kjøpere er opptatt av, er:  

 • Avgitt effekt: Forteller hvor mye varme varmepumpen leverer ved ulike utetemperaturer. Flere guider har lagt sterk vekt på avgitt varmeeffekt ved lave utetemperaturer. Det du bør sjekke, er effekt ved de temperaturene som er relevante der du bor. (Søker du opp hjemstedet ditt på yr.no og klikker på “Været som var”, får du raskt oversikt over temperaturer for det siste året). Hvor kraftig varmepumpe du har behov for, avhenger av hvor godt isolert boligen er, hvor den ligger og hvor store arealer varmepumpen skal varme opp.
   
 • Årsvarmefaktor (SCOP): Forteller hvor mye mer varme du får fra varmepumpen enn hva den bruker i strøm i løpet av året. SCOP er en teoretisk verdi beregnet fra fabrikkdata. I praksis er det vanskelig å oppnå like høy årsvarmefaktor (SPF, seasonal performance factor). Og merk at dobbelt så høy årsvarmefaktor ikke betyr dobbelt så høy energigevinst.
   
 • Lyd: Vær klar over at markedsføring ofte tar utgangspunkt i støy fra varmepumpen når den går i stillemodus. Det du bør sjekke, er hvor mye støy varmepumper lager når den går for fullt. Det er relevant både natt og dag på de kaldeste dagene om vinteren. Husk å sjekke avgitt lyd fra både inne- og utedelen.

En del guider har kombinert flere av disse tre egenskapene sammen med pris for å rangere ulike modeller. Du bør likevel kunne finne hvilke data resultatene er basert på. 

# 3 Hvordan er resultatene for klimasonen der du bor?

Vær nøye med å sjekke varmepumpens egenskaper som er relevante for klimasonen der du bor. Det gjelder særlig avgitt effekt og årsvarmefaktor. Energimerket for varmepumper har tre ulike klimasoner:

 • kald klimasone tilsvarer Helsinki
 • middels/temperert tilsvarer Strasbourg
 • varm tilsvarer Athen

Det er bare obligatorisk å oppgi energiklasse for middels klima, så sjekk nøye hvilken klimasone tallene i testen/guiden gjelder for. Varmepumper som omsettes i Norge bør også være energimerket for kaldt klima. I de fleste tilfeller er data for kaldt klima riktig for norske boliger. Bor du nær kysten i Sør-Norge der det sjelden blir skikkelig kaldt, kan du sjekke dataene for middels klimasone.

# 4 Har testen annen relevant informasjon?

Egenskapene til luft-til-luft-varmepumper fra kjente produsenter er jevnt over bra, særlig for toppmodellene. Derfor kan det være interessant å vurdere andre ting enn de tekniske ytelsene allerede nevnt, som

 • Finnes varmepumpen både som veggmodell og gulvmodell?
 • Har den avansert luftfilter som kan gi ekstra godt inneklima?
 • Har den innebygget WiFi slik at du kan styre den fra en smarttelefon?
 • Har innedelen et design du liker?
 • Er varmepumpen enkel å bruke?

# 5 Er det en fysisk test eller en guide?

Det er forskjell på en faktisk, fysisk varmepumpe-test og en varmepumpe-guide basert på fabrikkdata fra varmepumpenes energimerker. Guider vektlegger noen egenskaper mer enn andre, og gir ofte poeng etter egne kriterier. Sjekk hvilke kriterier en guide vektlegger, og om de er relevante for deg.

Installasjonen er minst like viktig som produktet

Uansett hvilken varmepumpe du velger, er det viktig å huske på at installasjonen er minst like viktig som selve produktet. God installasjon er en forutsetning for å oppnå forventet besparelse. Dette gjelder alle typer varmepumper og merker. Alle hus er ulike, og derfor må du sammen med installatøren velge hvilken varmepumpemodell som passer best til boligen.

Sørg for å velge en seriøs installatør som har de sertifiseringene som kreves:
•    F-gass godkjent bedrift
•    F-gass sertifisert installatør

Varmepumpeforeningen har en egen ordning for å godkjenne seriøse forhandlere med nødvendig kompetanse.

Sist oppdatert 07-02-2023.

Annonsører: