Varmepumpe – høy komfort til lavere strømforbruk

Varmepumper er en av de mest effektive og miljøvennlige teknologiene som finnes for oppvarming. Sjekk hvor mye strøm du kan spare og hva du bør velge.

Luft-til-luft-varmepumper sprer varme via en innedel med vifte.

Den vanligste typen varmepumpe i norske boliger er luft-til-luft-varmepumper. En slik varmepumpe fungerer ved å hente varme fra luft ute og levere varmen inne i huset.

I løpet av et år vil de fleste luft-til-luft-varmepumper gi to til fire ganger så mye varme som hva de bruker av strøm. Da sparer du 50 til 75 % av strømmen du ville brukt til å varme den samme delen av boligen din.

– Hvor effektivt varmepumper fungerer, kommer blant annet an på klimaet der du bor, hva slags energiklasse varmepumpen har og hvor godt du vedlikeholder den, forteller kurs- og informasjonsansvarlig Einar Gulbrandsen i Varmepumpeforeningen.

Sørg for godt vedlikehold

Hvor godt en varmepumpe fungerer og mye du strøm du kan spare med en varmepumpe hjemme hos deg, kommer også an på hvordan huset ditt er utformet.
– Er det åpen planløsning i huset ditt, kan varmepumpen dekke mer av boligen, forklarer Gulbrandsen. Riktig vedlikehold er også viktig for hvor godt en varmepumpe fungerer over tid.

Varmepumper passer for mange typer boliger

En luft-til-luft-varmepumpe har én innedel som sprer varme ved hjelp av en vifte. Det finnes også varmepumper med flere innedeler, slik at du for eksempel kan varme opp flere etasjer. Varmepumper med flere innedeler kalles ofte multisplitt.

Luft-til-luft-varmepumper passer godt for eneboliger, tomannsboliger, leiligheter og rekkehus. De kan også brukes som aircondition til å kjøle med på varme dager.

En varmepumpe henter varme også fra skikkelig kald luft

De fleste modeller tilpasset nordisk klima kan hente ut energi fra uteluften helt ned mot -25 °C. Men de fungerer mindre effektivt når utetemperaturen synker. På riktig kalde dager trenger du mer varme, som vedfyring eller panelovn.

– Varmepumper og vedfyring fungerer veldig bra sammen når det er ekstra kaldt: Da vil viften i varmepumpen spre varme fra fyringen, påpeker Gulbrandsen.

Vanlig pris på varmepumper

Hva koster varmepumpen ferdig installert? Prisen for en luft-til-luft-varmepumpe med én innedel ligger vanligvis mellom 20 000 kr og 35 000 kr, ferdig montert.

– Du bør alltid sammenligne pris inkludert montering, for varmepumper må monteres av fagfolk med et gyldig F-gass sertifikat, understreker Gulbrandsen. Varmepumper inneholder gasser som kan skade miljøet hvis de lekker ut. Derfor har du ikke lov til å gjøre det selv.

Alle som monterer luf-til-luft-varmepumper må ha gyldig f-gass sertifikat.

Spør hva standard montering betyr

Pris for luft-til-luft-varmepumper oppgis ofte med standard montering.

– Spør hva som er inkludert, for det er ikke sikkert at prisen dekker en komplett og god installasjon, påpeker Gulbrandsen. Det er viktig å huske på at en installasjon består av både jobben i tillegg til en del materiell som installatøren har med seg. Da kan sluttsummen bli mer enn du hadde sett for deg.

Sjekk pris for det som faktisk må til for at du får en god installasjon og en varmepumpe som gir god komfort – problemfritt – i mange år.

Les mer om dette i Varmepumpeforeningens anbefaling for hva som bør være inkludert i standard montering av en luft-til-luft-varmepumpe. 

Her kutter installatøren rør som skal gå mellom varmepumpas utedel og innedel. Riktig håndtering er viktig for sikre tette anlegg med lang levetid. 

Energiklasse for varmepumper

For å finne ut hvor effektiv en varmepumpe er kan du se på energietiketten. Den viser varmepumpens energiklasse, basert på teoretisk ytelse.

Energiklasse for varmepumpe oppgis med bokstaver fra A til F, og den høyeste energiklassen er A+++.

– Energiklasse oppgis for ulike klimasoner. I Norge er energiklasse for kaldt klima det som gjelder de fleste steder, opplyser Gulbrandsen.

Minimum energiklasse A+ for kaldt klima

Hva slags energiklasse bør du velge? En god start er A+ for deg som først og fremst skal bruke varmepumpa til oppvarming.

– Med energiklasse A+ eller bedre for kaldt klima er det nokså små forskjeller i hvor mye energi de ulike varmepumpene teoretisk vil spare, poengterer Gulbrandsen. På dette nivået bør alle fungere effektivt i norsk klima, gitt at de monteres riktig og blir godt vedlikeholdt. Merk at det ikke er lov å selge varmepumper med energiklasse dårligere enn A i Norge.

Energietikett for varmepumpe, med A+ for oppvarming i kaldt klima som er blå sone helt til høyre. Til venstre på etiketten vises energiklassen når varmepumpa brukes til kjøling. 

Tenk gjennom hvilke funksjoner du ønsker

– Så lenge en varmepumpe har energiklasse A+ for kaldt klima, kan det være mer interessant å vurdere støy, WiFi-styring eller andre ting som design, tilgjengelighet eller pris, mener han.

Mange produsenter deler sine produkter i tre klasser ut fra pris: Toppmodell, standardmodell og budsjettmodell.

– Jo høyere pris, jo bedre teknisk kvalitet kan du forvente. Med høyere pris får du også flere tilleggsfunksjoner, sier Gulbrandsen.

Velg et kjent merke

Det finnes et hav av produkter til ulik pris å velge mellom for deg som vil ha effektiv oppvarming med varmepumpe.

– Vi sier ofte at du bør velge et merke du har hørt om. Det betyr ikke at et nytt eller mindre kjent ikke kan være bra, men det er mer sannsynlig at et kjent merke klarer seg over tid. Det er viktig den dagen du trenger reservedeler eller support, mener Gulbrandsen.

Fungerer veldig effektivt til å kjøle

Luft-til-luft-varmepumper kan kjøle veldig effektivt. Forskjellen i temperatur ute og inne er mye lavere om sommeren enn om vinteren, og da koster det lite energi for varmepumpen å kjøle.

– Energiklasse for å kjøle kalles SEER. Energietiketten viser det på venstre side, forteller Gulbrandsen.

Gulvmodeller blir stadig mer populære, og kan fint stå under en trapp eller under vinduer. Mange kan også bygges delvis inn i veggen slik at du får en enda penere installasjon.

Flere tips før du kjøper luft-til-luft-varmepumpe

Andre vanlige typer varmepumper

Luft-til-luft-varmepumpe er den klart mest solgte typen varmepumpe i Norge, og det er den rimeligste formen for varmepumpe.

  • En annen type varmepumpe henter også varme fra luft: Luft-til-vann-varmepumpe. Den leverer varmen til et vannbårent varmeanlegg i boligen.
  • Bergvarmepumper henter varme fra energibrønner under bakken, og leverer varmen til et vannbårent anlegg i boligen. En viktig fordel med bergvarmepumper er at de yter like bra også på skikkelig kalde dager.

Tappevannsvarmepumpe har blitt mer populært de siste årene, sannsynligvis fordi høye strømpriser har fått flere til å se på hva de faktisk bruker på varmtvann. Tappevannsvarmepumper lager varmtvann effektivt. I juni 2023 lanserte Enova støtte til denne typen varmepumpe (fra 1. september). Enova kaller det varmepumpebereder , og du kan lese mer om den nye støtten på Enovas nettsider.

Sist oppdatert 06-07-2023.

Annonsører: